publicat în: Arhivă

Scrisoarea de susținere trimisă de Mitropolitul Tihon al Americii, Patriarhului Irineu al Serbiei, privind situația din Muntenegru

Sanctității Sale Irinej
Arhiepiscop de Peć, Mitropolit de Belgrad-Karlovci și Patriarh al Serbiei
Краља Петра 5
Београд 11000, SERBIA
Sanctitatea Voastră, Dragă Frate, Coslujitor în Tainele Domnului,
În mijlocul Sărbătorii pline de bucurie a Nașterii Domnului nostru și Teofaniei, Vă scriem cu tristețe cauzată de problemele care îi afectează pe frații noștri ortodocși din Muntenegru.
Dorim să Vă asigurăm, și totodată pe iubita Voastră turmă, că Biserica Ortodoxă din America se roagă, susține și menține comuniunea cu Mitropolia Muntenegrului din Biserica Ortodoxă Sârbă și că Biserica Ortodoxă a Americii nu recunoaște drept canonică așa-numita ‘Biserică Ortodoxă Muntenegreană’ și nici ‘clerul’ ei condus de caterisitul Miraš Dedeić. Acuzăm legile care restricționează libertatea religioasă a cetățenilor muntenegreni ce doresc să mențină unitatea Bisericii noastre Sfinte, Sobornicești și Apostolești și luăm ferm poziție împotriva tuturor acțiunilor guvernamentale care provoacă confruntări și violențe împotriva credincioșilor și confiscarea proprietăților lor religioase.
În Slujbele Teofaniei, auzim citirea de la Profetul Isaia care spune
„3. Luaţi aminte cu urechile voastre şi mergeţi pe căile Mele. Ascultaţi-Mă pe Mine şi viu va fi sufletul vostru. Voi face cu voi legământ veşnic, dându-vă îndurările Mele cele făgăduite lui David.
4. Iată l-am făcut mărturie popoarelor, căpetenie şi stăpânitor peste neamuri.
5. Iată, tu vei chema popoare pe care nu le ştii şi popoare care pe tine nu te-au cunoscut vor alerga la tine, pentru Domnul Dumnezeul tău şi pentru Sfântul lui Israel, căci El te preamăreşte. ”(Isaia 55).
Rugămintea noastră pentru toți locuitorii Muntenegrului este să renunțe la tot extremismul naționalist violent și să alerge spre ‘brațele deschise’ ale Sfintei Biserici a lui Hristos, găsindu-și adevărata identitate în Persoana lui Iisus Hristos.
Cu tristețe, dar totuși cu nădejdea în mila Domnului nostru, născut în Betleem și botezat în Iordan pentru binele nostru, rămân al Vostru,
+ Tihon
Arhiepiscopul Washingtonului
Mitropolitul întregii Americi și al Canadei”