publicat în: Arhivă

Patriarhul Antiohiei lansează un apel, avertizând asupra unui fenomen fără precedent în Liban de la Primul Război Mondial

Preafericitul Ioan al X-lea, Patriarhul Grec-Ortodox al Antiohiei și al Întregului Răsărit a făcut apel la formarea promptă a unui guvern libanez, în cadrul predicii rostite la Sfânta Liturghie oficiată în Mănăstirea închinată Maicii Domnului, din Balamand, pe 12 ianuarie 2020.

Preafericirea Sa a spus:

„În această zi binecuvântată, invităm autoritățile libaneze să acționeze în numele acestor oameni chinuiți, striviți de această criză dramatică, un fenomen fără precedent în Liban de la Primul Război Mondial. Solicităm autorităților să formeze un guvern de salvare, care să scoată țara și oamenii din criza profundă care se transformă în tragedie. Este inacceptabil să negați în continuare responsabilitatea, deoarece țara se prăbușește, oamenii mor de foame, fundamentele unei vieți decente se pierd și speranța reformei este pierdută”.

Patriarhul a scos în evidență creșterea ratei șomajului, deficitul companiilor și instituțiilor private și toate celelalte dificultăți cu care se confruntă oamenii, inclusiv incapacitatea lor de a-și plăti datoriile.

Tratând problemele ecleziastice, Preafericirea Sa a adăugat:

„În fața crizei care apare și predomină în urma fiecărui eveniment din Biserică, vă reamintim că Biserica Ortodoxă trece printr-o etapă delicată, în lumea de azi. Este necesar să intensificăm rugăciunea și munca, pentru a păstra unitatea propovăduită de Domnul. Aceasta presupune ca toți cei care se ocupă de treburile Bisericii să lase la o parte cearta.
În ceea ce-i privește pe credincioși, aceștia nu ar trebui să se bazeze pe ficțiuni care urmăresc să slăbească încrederea în Biserică și să răspândească disensiunea între credincioși în scopuri care sunt acum cunoscute.
Rețineți că Biserica Antiohiei nu a compromis și nu va compromite niciodată adevărul. Ea va rămâne o voce profetică ce tratează problemele țărilor noastre, ale poporului nostru și ale acestui Levant. Nu le-am neglijat niciodată și niciodată nu vom face acest lucru.
În ceea ce privește chestiunile ecleziastice, ne ocupăm mereu de ele în cadrul Bisericii, în duhul Bisericii, pe baza învățăturilor Sfintei Evanghelii, a Sfintei Tradiții și a Canoanelor Bisericii, care constituie singurul punct de plecare și singura referință pentru credincioși.”