Mitropolitul Onufrie al Kievului trimite o scrisoare de sprijin Patriarhului Irineu al Serbiei, privind Muntenegrul

Mitropolitul Onufrie al Kievului a adresat o scrisoare de sprijin Patriarhului Irineu al Serbiei, cu privire la legea adoptată de Parlamentul Muntenegrului. Publicăm textul complet al acestei scrisori, mai jos:

“Sanctității Sale Irineu, Arhiepiscop de Peć, Mitropolit de Belgradul-Karlovci și Patriarhul Serbiei,

Sanctitatea Voastră,
Cu tristețe am luat la cunoștință legea discriminatorie adoptată în noaptea de 26 spre 27 decembrie 2019 de către Parlamentul Muntenegrului, intitulată: „Privind libertatea religioasă și confesională și statutul juridic al comunităților religioase”, care este îndreptată în realitate împotriva eparhiilor sfintei Biserici din Muntenegru.
Este trist că Parlamentul Muntenegrului ignoră voința majorității copleșitoare a oamenilor credincioși, care se declară împotriva acestei legi. Știm că autoritățile muntenegrene ignoră și Biserica cea canonică din țara lor și îi susțin pe schismatici.

Din păcate, același lucru s-a întâmplat și în trecutul recent, în Ucraina, unde poziția schismaticilor care, de fapt, constituie o minoritate în țara noastră, a fost prezentată ca vocea poporului ucrainean credincios, în timp ce a fost ignorată vocea Bisericii Ortodoxe din Ucraina, care reunește milioane de credincioși.

Astăzi, întreaga pleromă a Bisericii Ortodoxe din Ucraina, episcopatul, clerul și credincioșii simpatizează în mod deosebit cu sfânta Biserică și cu oamenii ortodocși din Muntenegru. Într-adevăr, și Biserica noastră a suferit în trecut evenimente cunoscute întregii lumi ortodoxe, care sunt similare în multe privințe cu ceea ce începe acum în Muntenegru. Acestea includ confiscarea bisericilor noastre, violența fizică împotriva credincioșilor, legile discriminatorii împotriva Bisericii noastre Ortodoxe Ucrainene și multe alte lucruri.

Nu există nicio îndoială că ceea ce se întâmplă astăzi în viața eclezială a Muntenegrului este consecința acțiunilor anti-canonice și proactive ale Patriarhiei Constantinopolului în Ucraina, care au fost susținute de ex-autoritățile politice dominante ale țării noastre.

Este evident că autoritățile Statului Muntenegru, în același mod și conform cu aceluiași scenariu, probabil nu fără influență externă, încearcă să acționeze în domeniul religios al țării lor, amestecându-se în viața Bisericii, susținându-i pe schismatici și discriminând Biserica cea canonică.

Vreau să Vă asigur, Sanctitatea Voastră, că în acest timp complicat pentru Biserica Voastră, Biserica noastră Ortodoxă din Ucraina simpatizează, se roagă și Vă este alături, cu toți credincioșii adunați de sfânta dumneavoastră Biserică.

De fapt, după cum spune Sfântul Apostol Pavel: „dacă un mădular suferă, toate mădularele suferă împreună” (Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel XII, 26).

Îmi exprim cu sinceritate sprijinul meu umil în rugăciune și solidaritate frățească față de toți ierarhii, clerul și credincioșii Muntenegrului și, mai ales, Preasfințitului Episcop Metodie de Dioclea, care a suferit din cauza acțiunilor poliției locale.

Mă rog ca Domnul Cel Milostiv să le acorde fraților și surorilor noștri, creștinilor ortodocși din Muntenegru, pace, calm și posibilitatea de a se ruga fără piedici în bisericile lor, și ca El să aducă la rațiune și să liniștească inimile celor care se înalță împotriva sfintei Sale Biserici.

Cu dragoste în Domnul
+ Onufrie,
Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine,
Primat al Bisericii Ortodoxe din Ucraina”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.