publicat în: Arhivă

“Vă salut cu entuziasm în Mănăstirea Sta…

“Vă salut cu entuziasm în Mănăstirea Stavropighie a Mântuitorului, din Valaam. Valaam este un loc sfânt, marcat de încercările multor generații de călugări. Acesta este Athosul nostru rusesc, deși spre deosebire de Muntele Athos, are ca graniță apele foarte reci ale Lacului Ladoga, creând condiții speciale aici pentru viața ascetică.

În timpul vizitei la Valaam vedem această minune făcută de puterea spiritului uman, fără forțe fizice, politice sau economice. Viața acestui adăpost sfânt fondat de mai mulți pustnici nu a fost ușoară, dar vedem aceste biserici magnifice, construite de oameni motivați de credință profundă și credincioșie față de Domnul. Valaam a devenit Athosul Nordic Rusesc.

Sunt convins că și mai mulți pelerini vor vizita acest loc sfânt. Nu putem rămâne indiferenți față de ceea ce vedem, auzim și simtim, de puterea spirituală a faptelor realizate aici de-a lungul secolelor. Este într-adevăr potrivit să organizăm aici o sesiune a corpului suprem al autorității bisericești – Sfântul Sinod.” (Discurs ținut de Patriarhul Kirill al Rusiei, în deschiderea recentei sesiuni a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse – 9 iulie 2019, Valaam)