Tribunalul Administrativ din Kiev a suspendat schimbarea forțată a numelui Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Potrivit unui proiect de lege care trecuse de Rada Supremă a Ucrainei și fusese promulgat de fostul Președinte Petro Poroșenko, Biserica Ortodoxă Ucraineană canonică de sub Patriarhia Rusă avusese ca termen ziua de 26 aprilie 2019, Vinerea Mare, pentru a se redenumi și a se reînregistra sub forma „Biserica Ortodoxă Rusă din Ucraina“.

Biserica Ortodoxă Ucraineană a întreprins, însă, acțiuni în justiție împotriva Ministerului Culturii în această privință. Astfel, pe 5 aprilie 2019, Curtea Administrativă a Districtului Kiev a declarat ilegale acțiunile președintelui Radei Supreme, Andrei Paruby, privind adoptarea proiectului de lege.

Aceeași instanță a suspendat și procesul de schimbare forțată a numelui Bisericii, conform unui comunicat al serviciul de presă al Curții, citat deopotrivă de revista franțuzească Orthodoxie. Potrivit judecătorilor, orice schimbare a numelui Bisericii Ortodoxe Ucrainene înainte de o decizie a instanței ar putea conduce la intervenția nejustificată a statului în afacerile bisericești ca entitate juridică. Trebuie remarcat faptul că 265 de organizații religioase au fost implicate în proces ca terțe părți.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.