MESAJUL ÎPS Mitropolit NIFON, la mutarea osemintelor Regelui Carol al II-lea şi aşezarea lor în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeș

Un act de recuperare istorică şi comemorare liturgică

Mutarea sicriului cu osemintele Regelui Carol al II-lea dintr-o capelă izolată și așezarea acestuia în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeș reprezintă un moment de recuperare istorică şi de integrare în tradiția monarhică românească. Regele Carol al II-lea a decedat în anul 1953 şi a fost înmormântat lângă Panteonul regilor Portugaliei, din mănăstirea romano-catolică São Vicente de Fora – Lisabona, iar în anul 2003 sicriul cu osemintele Regelui Carol al II-lea a fost adus în România şi aşezat provizoriu într-o capelă izolată din Mănăstirea Curtea de Argeş.

De numele Regelui Carol al II-lea se leagă o perioadă istorică deosebit de rodnică din punct de vedere economic, cu o creștere semnificativă pe plan industrial, financiar și cultural.
Regele Carol al II-lea s-a remarcat şi prin faptul că a susținut numeroase opere culturale, într-o perioadă istorică marcată de multe provocări și dificultăți pe plan naţional şi european.

Din nefericire, prin Dictatul de la Viena, cunoscut și ca Al doilea arbitraj de la Viena, din 30 august 1940, jumătate din teritoriul Transilvaniei a fost cedat Ungariei hortyste, după ce, în prealabil, la 26 iunie 1940, URSS a impus României un ultimatum de cedare a Basarabiei și a nordului Bucovinei, iar Cadrilaterul a fost cedat Bulgariei.
Privind cu discernământ şi obiectivitate lumina şi umbrele faptelor Regelui Carol al II-lea, trebuie să preţuim doar ceea ce rămâne benefic pentru poporul român.

Momentul solemn de astăzi este un prilej de a rememora faptele luminoase legate de istoria Casei Regale și a Țării noastre, dar şi de a arăta că Biserica Ortodoxă Română este păstrătoarea memoriei naționale şi a comuniunii între generaţiile trecute, prezente şi viitoare. Pentru poporul român, credinţa creştină ortodoxă reprezintă legea strămoșească, etosul creștin, care ne dăruieşte identitate și forță pentru a dăinui în istorie. În acest sens, deviza Casei Regale, Nihil sine Deo (Nimic fără Dumnezeu), este o mărturie a valorilor fundamentale şi eterne, pe care le-au apărat şi promovat Domnitorii şi Regii poporului român de-a lungul istoriei.
Credința în Dumnezeu şi iubirea de patrie sunt două valori fundamentale ale neamului românesc de-a lungul veacurilor, reprezentând importante repere pentru prezentul și viitorul României.
Ne rugăm lui Dumnezeu să așeze sufletul Regelui Carol al II-lea în pacea şi lumina Împărăţiei Cerurilor!

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

† Mitropolit NIFON

Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal,
delegatul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul României,
la mutarea osemintelor Regelui Carol al II-lea şi aşezarea lor în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeș

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.