Datorie de Onoare: Generalul australian care a salvat 80.000 de asirieni în Primul Război Mondial

Într-o nouă carte intitulată “Datorie de Onoare”, autoarea australiană Sarah Lindenmayer surprinde istoria autentică a unuia dintre marii eroi militari ai Australiei, Locotenent General Sir Stanley Savige, și rolul său în salvarea a mii de asirieni în timpul ororilor Primului Război Mondial.

În timpul Marelui Război, asirienii au fost numiți de către britanici Cel Mai mic Aliat al Nostru; în mod tragic, loialitatea lor a dus la plata unui cost mare. Într-o misiune militară secretă din Alpii Persieni, un ofițer australian se deplasa într-o tabără de refugiați, plină de asirieni îngroziți și răniți. Cine erau acești asirieni? Ce căuta el în Persia, în 1918?

Când căpitanul Stanley Savige a aterizat la Gallipoli cu Batalionul 24, primul genocid al secolului al XX-lea era în curs de desfășurare, pentru a goli provinciile otomane de creștini. Trei ani mai târziu, acest erou decorat în Gallipoli și Frontul de Vest, a fost căutat de către Înaltul Comandament Britanic pentru o misiune a iadului în Mesopotamia și Persia, pentru a profita de puțurile de petrol din Marea Caspică.

Depășind ordinele sale, Căpitanul Savige a salvat aproape 80.000 de refugiați asirieni, scăpându-i de sub teroarea Armatei Otomane. Este, probabil, cel mai mare act umanitar pe care vreun australian l-a facut pe timp de război sau de pace și s-a întâmplat în timpul uneia dintre ultimele atrocități ale perioadei Genocidului Otoman Seyfo, Anul Sabiei.

Savige a revenit în Australia, după Marele Război, pentru a duce o viață de realizări filantropice și militare. Cu toate acestea, pentru asirieni, situația de supraviețuire a continuat în timpul regimului lui Saddam Hussein până la infracțiunile recente, oneroase, ale Statului Islamic.

Astăzi, datoria de onoare fața de Generalul Sir Stanley Savige nu a fost încă recunoscută în mod corespunzător în țara sa, iar datoria de onoare față de Cel Mai Mic Aliat nu poate fi nici ea rambursată în întregime.

În ce o privește pe autoare, Sarah Lindenmayer a fost crescută în nordul Queensland, unde părinții ei au lucrat la calea ferată, după care s-au stabilit mai târziu, împreună cu familia, în Brisbane. După absolvirea studiilor de istorie și literatură europeană, a trăit și a lucrat în Londra, Napoli, Bordeaux și Cappadocia. Deține o diplomă de master în antropologie și sociologie la Universitatea din Queensland. Interesul său față de istoria culturală și genocid a dus la “Datoria de Onoare”, prima ei carte. Sarah locuiește în Melbourne, împreună cu soțul ei, și lucrează în domeniul planificării urbane și al localizării. Cartea poate fi cumpărată de aici: https://debtofhonourbook.com/ .

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.