Discuția Președintelui Turciei cu Primul Ministru grec, despre Seminarul închis nejustificat din Halki

Cu ocazia vizitei Primului-Ministru grec Alexis Tsipras la Facultatea de Teologie din Halki, Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, conform Romfea, că aceasta „a fost, din păcate, închisă din anul 1971“ și din acest motiv, el a continuat, a ajuns să fie o întrebare adresată de toți Prim-Miniștrii greci.

“După cum știți, din 1971, Facultatea de Teologie a fost închisă. Cu toate acestea, nu este vina noastră, nu conduceam la acel moment. Când eram la școală, profesorul de religie ne ducea uneori acolo. Sunt atât de multe cărți, sunt 38 000; poate cineva să le citească pe toate, m-am întrebat? Când eram la liceu, am fost impresionat de ea și, atunci, nu avea decât câțiva studenți. În 1971, din păcate, facultatea a fost închisă”, a declarat Președintele turc.

“Acum suntem într-un moment în care, din păcate, predarea nu are loc în această facultate teologică. Bineînțeles, domnul Tispras și predecesorii săi au pus această chestiune pe ordinea de zi, de multe ori. Ori de câte ori problema facultății teologice revenea pe masă, când eram întrebați, răspundeam: „Mergeți, tot așa, în Tracia de Vest, pentru a ne rezolva problema muftiilor”, a remarcat Erdoğan, care a continuat:

“Sfântul Sinod al Patriarhiei, la un moment dat, era constituit din șapte oameni. I-am spus Patriarhului Ecumenic: ‘Dați-ne o listă a celor care pot fi membri ai Sfântului Sinod și le voi acorda cetățenie, naționalitate turcă, pentru ca Sfântul Sinod să poată lucra’. El ne-a spus numele și le-am acordat naționalitate turcă. În prezent, Sfântul Sinod, cu cei 15 membri ai săi, operează în mod regulat. Astfel l-am pus pe poziția de a răspunde nevoilor Patriarhiei”, a concluzionat Erdoğan.

Acesta i-a urat lui Alexis Tsipras să aibă parte de o vizită bună în Halki. Săptămâna trecută, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și-a exprimat speranța că întâlnirea lui Tispras cu Președintele turc de la Ankara va fi, eventual, un semn al unei evoluții favorabile pentru redeschiderea Școlii de Teologie din Halki.

„Faptul că vizita Primului-Ministru grec la Patriarhul Ecumenic are loc, de data aceasta, nu în Fanar, ci în Halki, este un simbol special, pentru că știm cu toții cât de mult vrem și trebuie să se redeschidă Facultatea noastră de Teologie, după aproape o jumătate de secol de când funcționarea sa a fost suspendată în mod nejustificat”, a spus Patriarhul.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.