publicat în: Arhivă

De vorba cu unul dintre Mitropoliții Georgiei, pe marginea autocefaliei Ucrainei

Mitropolitul Andrei de Gori și Ateni, din Patriarhia Georgiei, și-a exprimat punctul de vedere cu privire la acordarea autocefaliei Ucrainei. Răspunzând la o întrebare cu privire la decizia recentă de acordare a Tomosului, ierarhul a subliniat că “acordarea autocefaliei ar trebui să aibă loc numai într-un mod canonic”.

De asemenea, Mitropolitul consideră că credincioșii ortodocși ai Ucrainei au dreptul să ceară o Biserică autocefală, dar aceasta trebuie făcută într-un mod canonic și nu altcumva.

Când a fost întrebat cum apreciază acțiunile Patriarhiei Ecumenice și ale autorităților ucrainene privind autocefalia, ierarhul Patriarhiei Georgiei a declarat, conform unui rezumat efectuat de revista franțuzească Orthodoxie, că „este foarte dificil să răspundă, pentru că reprezintă o problemă sensibilă pentru întreaga Ortodoxie”.

“Trebuie să aflăm și punctul de vedere al altor Biserici Ortodoxe pe această temă, pentru că trebuie abordată cu mare atenție”, a adăugat el.

Mitropolitul Andrei a declarat că nu știe când va fi convocat Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Georgia, care va lua o decizie cu privire la ‘problema ucraineană’, mai informeaza publicatia amintită, citând revista grecească Romfea.