Mesaj către… nobody (tineretul ne-bisericos sau Generația Z): NU tinerii sunt viitorul Bisericii, ci Biserica este viitorul tinerilor!

Protopopul Andrei Sommer: “Perspective și oportunități în dezvoltarea unei Mișcări Ortodoxe pentru Tineret”.

Onorați Părinți, dragi participanți la acest Forum de prestigiu,

Rușii care se aflau ei înșiși împrăștiați în afara granițelor Rusiei după Revoluția din 1917 și Al Doilea Război Mondial se confruntă cu o provocare specială – păstrarea credinței lor ortodoxe și a culturii rusești în ciuda influenței zilnice a spiritului occidental.

Având în vedere faptul că trăiesc în diasporă, se luptă pentru supraviețuire zilnic, păstrându-și individualitatea, credința în Dumnezeu, esența persoanei ruse – emigranți uniți în lupta lor împotriva auto-distrugerii.

Frica de posibilitatea de a-și pierde moștenirea, rădăcinile vechi de secole, a stârnit în emigranți dorința de a-și aduna puterea și de a construi biserici și de a se uni într-o legătura unică, într-un lanț lung pentru rușii care trăiesc în străinătate.

În Europa, Africa, Maroc, Australia îndepărtată, China, America de Sud și America de Nord, în toate punctele de pe glob veți găsi cupole, bătăi de clopot, procesiuni ale Crucii, toate mărturisind Creștinismul Ortodox.

Dar astăzi este important să realizăm că nu trebuie doar să construim lăcașuri fizice, ci să construim lăcașuri în interior, să adunăm cele mai importante resurse – sufletele umane. Trebuie să ne unim împreună în această sarcină, să ne ajutăm reciproc, să construim ceea ce este bine, în loc să distrugem și să împărțim (…). Acest lucru ne afectează pe noi, pe cei care trăiesc în străinătate și mai ales în America.

Sociologii îi numesc pe tinerii de astăzi care trăiesc în străinătate, în această epocă post-creștină, Generația Z, cu alte cuvinte, “nimeni” (“nobody”).

Cei mai mulți membri ai Generației Z au continuat să creadă în existența lui Dumnezeu, dar, ca primă generație post-creștină, nu cred în nevoia de a participa la slujbele dumnezeiești și la Tainele pe care Sfânta Biserică le oferă. Prin natura lor sunt spirituali, dar nu religioși. Aceștia sunt cei pe care îi numim “tineret ne-bisericos”.

Astăzi v-ați adunat aici la Lecturile Nașterii Domnului, arzând cu dorința de a participa la viața Bisericii. Aveți potențialul, prin exemplul vostru, de a păstra tradițiile credinței noastre și de a vă angaja în diverse programe sociale și de voluntariat, pentru a-i atrage pe cei care nu au făcut încă nimic pentru a intra în tainele Bisericii.

Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Țării are o tradiție de 50 de ani în organizarea de conferințe pentru tinerii din toată diaspora, în atragerea tinerilor din întreaga lume, care se cunosc, se sprijină reciproc și trăiesc într-o atmosferă bisericească.

Aceste evenimente, în special ultimele două din Paris și San Francisco, cu participarea tinerilor din Rusia, au dezvăluit noi forme și metode de slujire, împărtășind dorința participanților de a deveni “pescari de oameni” în propriile lor parohii.

Trebuie să ne gândim la această chestiune și să depășim cuvintele mult repetate “tineretul este viitorul nostru”. Trebuie să realizați că în mod specific Biserica este viitorul tinerilor noștri. Cu această atitudine, putem să lucrăm împreună la un scop comun, acela “de a suporta povara celuilalt”.

Protopop Andrei Sommer
Vicepreședinte al Departamentului Sinodal de Tineret al
Sinodului Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Țării

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.