publicat în: Arhivă

Sărbătoarea Vodița în 2019, la bulgari. Sfințirea steagurilor de luptă ale Armatei

Pe 5 ianuarie 2018, la Sărbătoarea pe care bulgarii o numesc Vodița (voda = apă), cu o zi înainte de Botezul Domnului, adică în ziua de Ajun al Bobotezei, în Catedrala Mitropolitană “Sfânta Duminică” din capitala Sofia, a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească și Slujba Sfințirii Apei pentru Agheazma Mare. A participat și Patriarhul Neofit al Bulgariei.

În Catedrală există două vase mari cu apă, cu Agheazmă Mare și Mică. Sfințirea Agheazmei Mari se face doar de două ori pe an, pe 5 și 6 ianuarie. Pe 5 ianuarie se sfințește apa în biserici, iar pe 6 ianuarie, la Bobotează, este aruncată Sfânta Cruce în râuri, izvoare și fântâni, lacuri și mare, pentru sfințirea din “afară” și se sfinț€sc, de asemenea, steagurile Armatei Bulgare.

Credincioșii vin în Ajunul Bobotezei să ia Agheazmă Mare, pentru sănătate și binecuvântarea casei și a familiei lor.

Tradiția de sfințire a drapelelor de luptă la Bobotează își are originea în anul 917, când, înainte de bătălia de la Aheloy, condusă de țarul Simeon cel Mare, steagurile au fost binecuvântate cu apă din râul Yantra. Tradiția . a fost menținută până la căderea sub dominația otomană, iar după eliberare a fost restaurată de Primul Ministru al Apărării al Bulgariei, Piotr Parensov. Ea a continuat să fie respectată până în 1946. Din 1993, tradiția de binecuvântare și sfințire a steagurilor la Bobotează a fost reluată de Patriarhul bulgar Maxim.

Un material foto amplu, pus la dispoziție chiar de către Biserica Ortodoxă Bulgară, găsiți accesând adresa: https://flic.kr/s/aHskPYyMTu .