Papa Francisc NU VA PUTEA ARBITRA disputa dintre Moscova și Fanar

Ca parte a programului „Ortodoxie și lumea“, al canalului rusesc de televiziune „Rossia 24“, în data de 27 octombrie 2018, Mitropolitul Ilarion, reprezentantul Departamentului de Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, a vorbit despre întâlnirea sa recentă cu Papa Francisc (vezi ARHIVA Lăcașuri Ortodoxe).

“O parte importantă a discuției a fost dedicată situației din Ucraina și, bineînțeles, situației ecleziastice. I-am prezentat Papei poziția Bisericii Ortodoxe Ruse în ceea ce privește evoluțiile actuale”, a declarat Mitropolitul. Potrivit acestuia, Biserica Ortodoxă Rusă nu se așteaptă la nicio implicare a Vaticanului în rezolvarea situației care a fost creată de actele anti-canonice ale Patriarhului Constantinopolului pe teritoriul Ucrainei.

„Nu ne-am putea imagina că Papa s-ar putea pune pe poziție de arbitru în acest conflict, este absolut imposibil“, a subliniat Mitropolitul Ilarion, adăugând: „nici n-ar fi just să fie implicat în această problemă, sau să se aștepte de la el acțiuni sau solidaritate de partea uneia sau alteia dintre părți. Biserica Ortodoxă trăiește după propriile reguli și canoane. Și, vom rezolva problema într-un mod independent, fără participarea Papei Francisc”.

Mitropolitul a reamintit că, în paralel, ruperea comuniunii dintre Biserica Ortodoxă Rusă și Patriarhia de Constantinopol afectează, de asemenea, într-un fel, relațiile Bisericii Ortodoxe Ruse cu Biserica Romano-Catolică: „În afara relațiilor bilaterale dintre Biserica Rusă și Biserica Romei, mai există și dialogul teologic dintre ortodocși și romano-catolici.(…) Biserica Ortodoxă Rusă nu participă la acest dialog și nici la celelalte care sunt prezidate sau coprezidate de Patriarhul Constantinopolului”.

Întrebat despre poziția Papei Francisc vizavi de problema ucraineană, Mitropolitul Hilarion a subliniat că aceasta ține de natura confidențială a interviului. Cu toate acestea, el a amintit că Papa s-a exprimat în mod public: „Poziția Vaticanului, asupra a ceea ce s-a întâmplat sau ce se întâmplă în Ucraina, a fost în mod repetat exprimată în mod public, fie de către Papă, fie de reprezentanții săi”. Acum, “nu am auzit niciodată din gura Papei un sprijin pentru actele de jaf ale Constantinopolului. Nu am auzit niciodată un sprijin pentru acțiunile autorităților ucrainene vizând introducerea unei discriminări împotriva populației vorbitoare de limbă rusă. Observăm că a fost exprimată o poziție în general echilibrată, de către Papa Francisc în persoană, de Statul Vatican și de Biserica Romano-Catolică la niveluri foarte diferite”.

Traducere, adaptare și interpretare: Lăcașuri Ortodoxe® 2018

după un raport al publicației grecești Romfea, preluat de revista franțuzească Orthodoxie

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.