Un preot ortodox din Buzău propune: Face A Book!

Începând din ziua de 24 octombrie 2018, Parohia Sfântul Dumitru din Buzău, a cărei biserică ortodoxă se află pe Str. Parâng, nr. 26, a aninat pe unul dintre panourile din fier forjat ale gardului bisericii un mic raft cu cărți.

Preotul bisericii, Ene Romeo, a publicat o informație despre această inițiativă, pe pagina proprie de Facebook, sub titlul “Face A Book” (Fața către Carte”, precizând că, în fapt, este vorba despre “Biblioteca de la Stradă”, pe care a tinut să o pună “la dispoziție trecătorilor”.

“Regulamentul bibliotecii: împrumutati o carte, mergeți într-un loc liniștit, citiți toate paginile, povestiți prietenilor ce ați citit, aduceți cartea înapoi pe raft și repetați procedura săptămânal” – mai comunică preotul, în mesajul său postat pe rețeaua de “socializare” amintită.

Sub titlul “Un preot buzoian încurajează lectura: Bibliotecă pe gardul bisericii”, Agenția de știri oficială a Patriarhiei Române, Basilica, a preluat și ea imediat informația, recomandând-o cititorilor propriei pagini web de știri.

Preotul Ene Romeo își motivează inițiativa, explicând că observase, personal, cum numărul librăriilor din oraș și chiar la scară națională a scăzut drastic. “iar spațiu alocat acestora este din ce în ce mai restrâns”. Deși nu poate suplini lipsa de carte din magazine, sau mai degrabă lipsa magazinelor cu cărți, raftul expus pe gardul bisericii pare, conform fotografiilor prezentate de Părintele parohiei, a avea o lungime de aproximativ un metru, împărțit în două sectoare și cuprinzând, deocamdată – întrucât preotul a lansat un apel către cei ce vor să doneze cărți – aproximativ 50 de cărți, mai mari și mai mici, pentru care mesajul clericului aduce deja mulțumiri donatorilor.

Pe o notă mai distractivă necitată de site-ul Basilica, dar citată de presa laică atentă la astfel de remarci mai ales când vin din partea unui cleric, tânărul preot aduce și alte argumente “originale” în favoarea cititului, susținute de un dicton în limba latină: “Nu este de ajuns să cumperi cărți ‘pe care trebuie să le ai în bibliotecă”, ci este esențial să citești – ‘non multa, sed multum’. Împrumutați cu încredere! Cărțile nu fac zgomot; dacă citiți nu veți fi intrerupți de publicitate și vă asigurăm că cititul nu îngrașă.”

Biblioteca de la Stradă are și un program deja afișat: de luni și până vineri între orele 8 – 16 (amintit prin cuvântul “zilnic”), iar sâmbătă și duminică – și cu siguranță că, în aceste cazuri, recomandarea “mergeți într-un loc liniștit” imediat după închirierea cărții va trebui să aibă o specificație aparte pe viitor, întrucât este vorba despre un interval orar în care are loc Slujba Sfintei Liturghii – … tot între orele 7 – 11.

Între discuțiile – în majoritate scurte aprecieri de tip ‘automat’ Facebook – dezvoltate de postarea în cauză, deja mai mulți cititori, cel mai probabil parohieni, s-au și arătat interesați să participe la “cenaclul literar” a cărui deschidere Părintele nu a întârziat să o propună deja păstoriților săi.

Din cele observate în imaginile publicate de preot, conținutul Bibliotecii de la Stradă nu este doar unul bisericesc, dar nu putem preciza exact nici în ce proporție cartea cu adevărat folositoare de suflet (încât să merite să “povestiți prietenilor ce ați citit”) și-a gasit deja sau își va găsi locul pe raftul de pe gard, odată ce “biblioteca” propusă se bazează pe donații. Rezultă, de aici, că Părintele – a cărui poză de profil îl arată lângă popularul Părinte Constantin Necula – s-a înhămat la o muncă destul de grea, el fiind primul care va trebui să citească, de acum, cărțile dăruite de alții (bune sau rele!), pentru a le putea tria după un conținut pe cât posibil… canonic, întrucât este esențial, într-adevăr, să citești, dar chiar depinde și ce citești, fiindcă nu doar uneori – ținând cont ce cărți sau informații se scriu în majoritate – mai bine ți-ar fi ție să nu citești.

????????????

KSLCătălin

Lăcașuri Ortodoxe® 2018

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.