publicat în: Arhivă

S-a mutat la Domnul Arhimandritul Varsanufie – prezent în 1998 la București, fiu duhovnicesc al Mitropolitului Antonie de Suroj

Arhimandritul Varsanufie (Ferrier), din Biserica Ortodoxă Rusă (Patriarhia Moscovei), s-a mutat la Domnul, în ziua de 20 octombrie 2018. Egumen (stareț) al Schitului ortodox Sfântul Duh (Le Mesnil Saint Denis, Yvelines) și întemeitor al Mănăstirii “Icoana Maicii Domnului din Korsun” (Charente) și al Mânăstirii “Icoana Maicii Domnului Znamenie” (Cantal), el a fost un lucrător neobosit în slujba Bisericii și a tradiției monahale ortodoxe. Timp de 25 de ani, acesta a fost recunoscut și pentru angajamentul său pentru pace.

Născut în 1935 la Paris, din părinți francezi, fost student la Arte Frumoase în Paris, Părintele Arhimandrit Varsanufie a fost făcut monah la Schitul Duhului Sfânt, în 1964, la Sărbătoarea Schimbării la Față, de către Părintele său duhovnicesc Mitropolitul Antonie de Suroj, el însuși un ucenic al Arhimandritului Atanasie (Nechaev), venit de la Mănăstirea Valaam (din nord-vestul Rusiei), în Paris, în 1920, prin această mostenire filială Părintele Varsanufie perpetuând tradiția monastică din Valaam.

La sosirea sa în Schitul Duhul Sfânt, sub stăreția Arhimandritului Serghie (Chévitch), a viețuit alături de marele iconar călugăr Părintele Grigorie (Kroug) – care a realizat în biserica schitului și în multe alte locuri o lucrare de o frumusețe evident înrădăcinată în tradiția bizantină – și a rămas lângă acesta din urmă până la mutarea sa la Domnul în anul 1969, el primind și autorizația oficială de a-l îngropa în absida bisericii.

Ulterior, Părintele Varsanufie și-a continuat viața sa în schit, cu Părinții Jean Climaque, Hilarion și Basile.

De-a lungul anilor, el a îmbogățit arhitectura bisericii schitului început în 1934 de către Părintele Protopop André Serguienko. A construit cupola absidei, pronaosul, turnul clopotniței și a realizat, pentru celebrarea unui mileniu scurs de la Botezul Rusiei, în 1988, noi zidiri, între care un agheasmatar. Schitul Duhului Sfânt, pe 9 iunie 2014, a primit, de la Ministerul Culturii, Eticheta „Patrimoniul Secolului XX“, în prezența Episcopului Nestor – Episcop de Chersones în Franța, din cadrul Patriarhiei Moscovei.

În timpul vieții sale, Părintele Varsanufie a primit mulți oameni sosiți pentru discuții duhovnicești. În plus, a contribuit la renumele acestui sit monahal, primind aici mulți vizitatori. Pe parcursul celor 54 de ani de viață monahală, Arhimandritul Varsanufie a renăscut duhovnicește oameni din toate mediile, fiind un constructor neobosit de situri monahale și de biserici ortodoxe în Franța.

Pentru a răspunde vocației monahale a tinerelor fete, Părintele Varsanufie a fondat două mănăstiri: în 1987, Mănăstirea Icoanei Maicii Domnului din Korssoun, la Grassac, în Charente, și în 1988 Mănăstirea Icoanei Maicii Domnului Znaménié, la Marcenat, în Cantal. A trasat bisericile acestor două mănăstiri, în stilul pur bizantin rusesc.

El a condus atelierele de icoane ale maicilor din aceste mănăstiri și a publicat, în 1999, “Icoane și fresce ale Părintelui Grigorie”, “Părintele Grigorie, iconar călugăr al Schitului Sfântul Duh”, în 2015, și Icoanele și viețile a 30 de călugări ruși”. De asemenea, a publicat vieți ale sfinților, precum și mai multe cărți și articole despre icoane și situri monahale.

A făcut mult pentru Parohia Vanves (Hauts-de-Seine), când a fost Vicar, inclusiv la reconstrucția Bisericii Sfintei Treimi și la crearea Bisericii Noii Martiri și Mărturisitori ai Rusiei.

În total, Părintele Varsanufie a conceput, proiectat și construit 10 biserici ortodoxe în toată Franța și a amenajat și echipat alte 8 lăcașuri bisericești.

Arhimandritul Varsanufie a fost angajat, de asemenea, în munca pentru pace. Ca Vice-Președinte al Conferinței Mondiale a Religiilor pentru Pace (WCRP, Franța), a lucrat în domeniul interreligios și a avut multiple întâlniri și acțiuni în urmărirea păcii. În 1998, el a fost ridicat la titlul de delegat eparhial pentru relațiile inter-religioase, de către Episcopul său Goury (Chalimov) și trimis să-l reprezinte la București, în cadrul marii întruniri interreligioase organizate de comunitatea creștină Sant’Egidio. În același an, pe 27 octombrie 1998, data aniverării primei întâlniri Assisi pentru Pace, el a inaugurat seria de întâlniri interreligioase din Doumérac, în cadrul Centrului pentru întâlniri interreligioase multilaterale pentru Pace, înființat în New Aquitania.

În 2005, Patriarhia Moscovei i-a acordat Ordinul Sfântul Serghie de Radonej, pentru slujirea Bisericii și lucrarea sa rodnică în promovarea păcii. Mai mult decât atât, într-un spirit de deschidere față de lumea de azi și de mâine, Părintele Varsanufie a fost membru a mai multe asociații artistice, creând o asemenea asociație în 1992, “Arta în oraș, arta în cătun”, prin care să permită oamenilor excluși din societate să descopere o formă de frumusețe prin pictură.

De-a lungul vieții sale, Arhimandritul Varsanufie a avut ocazia să se bazeze pe fidelitatea față de o Tradiție milenară, într-un spirit de discernământ și de respect față de întreaga lume.

Schitul Duhului Sfânt, 21 octombrie 2018,

Grégoire Charmois

Funeralii și înmormântare

Slujba de înmormântare a Arhimandritului Varsanufie și Sfânta Liturghie vor fi prezidate de Episcopul Nestor, în Catedrala Sfintei Treimi (1, Quai Branly, Paris a 7), miercuri, 24 octombrie, între orele 9:00-12:00.

Înmormântarea va avea loc joi, 25 octombrie, la ora 14:30, în Mănăstirea Icoana Maicii Domnului din Korsun (Cătunul Doumerac, 16380 Grassac).

Traducere, adaptare și interpretare: Lăcașuri Ortodoxe® 2018

după un material publicat de revista franțuzească Orthodoxie

Sursa foto: Orthodoxie