publicat în: Arhivă

Arhimandritul Grigorie, egumen al Mânăstirii Dochiaru din Athos – a cărei biserică e ctitorită de Voievodul Ion Lăpușneanu – s-a mutat la Domnul

Conform publicației grecești Pemptousia, Arhimandritul Grigorie, egumen (stareț) al Mănăstirii Dochiaru din Muntele Athos, s-a mutat la Domnul în noaptea de marți, 23 octombrie 2018, la vârsta de 76 de ani.

Acesta și-a început viața monahală în Paros, după care a mers la Mănăstirea Patmos și, ulterior, a ajuns în Mănăstirea Dochiaru din Sfântul Munte Athos, unde avea să viețuiască 41 de ani.

El a fost fiul duhovnicesc al uceniciului Sfântului Nectarie, Părintele cuvios Filoteu Zervakos (mutat la Domnul în 1980) și al Sfântului Părinte Cuvios Amfilohie Makris (mutat la Domnul în anul 1970, iar acum canonizat).

Părintele Grigorie a efectuat restaurarea Mănăstirii Dochiaru, a cărei biserică a fost construită prin binefacerea Voievodului român Ion Lapușneanu în 1568, fiind în prezent cea de-a X-a mânăstire în ordinea ierarhică de pe Muntele Athos, ridicată între 1030-1032.