Ucraina: majoritatea covârșitoare a preoților din Odessa a ales să rămână în Biserica recunoscută deja canonic

Mitropolitul de Odessa și majoritatea covârșitoare a clerului din Eparhia sa îl susțin pe Mitropolitul Onufrie al Kievului și își păstrează statutul actual al Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Preoții și-au exprimat poziția, în cadrul Adunării Eparhiale, care a avut loc la Mânăstirea Adormirii Maicii Domnului din Odesa, pe 22 octombrie.

Mitropolitul Agatanghel de Odessa și Izmaïl i-a invitat pe clerici la o discuție deschisă, cu privire la problemele legate de anunțarea acordării autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Mitropolitul le-a reamintit, preoților, responsabilitatea lor față de Hristos și de istorie și le-a cerut, de asemenea, fidelitate față de jurământul lor preoțesc.

Episcopul Diodor de Iujnesk, Vicar al Eparhiei de Odesa, a explicat în detaliu, Adunării, cronologia evenimentelor legate de situația actuală a Ortodoxiei în Ucraina.

Rectorul emerit al Seminarului din Odesa, Protopopul Andrei Nikolaidi a clarificat aspectele canonice ale problemei de interferență agresivă a Patriarhiei de Constantinopol în treburile Bisericii Ortodoxe din Ucraina. După discutarea problemelor pastorale practice în condițiile situației actuale a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a avut loc un vot secret. În cadrul acestui vot, tuturor participanților li s-a cerut să răspundă la întrebarea: „Sunteți de acord cu menținerea stării actuale a Bisericii Ortodoxe Ucrainene și cu poziția Întâistătătorului, Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine, Onufrie?”. Dintre cei 413 clerici prezenți la întâlnire, 406 au răspuns cu “da”, 3 cu “nu” și 4 s-au abținut.

După anunțarea rezultatelor, Mitropolitul Agatanghel a mulțumit clerului, pentru această fermitate în principiile exprimate în sprijinirea unității ecleziale și a purității Credinței Ortodoxe. Ierarhul le-a urat, mai apoi, clericilor să aibă parte de ajutorul lui Dumnezeu în lucrarea lor pastorală dificilă pentru binele Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Merită amintit că Episcopii și preoții din Eparhiile de Voznesensk, Toultchino, Rovono, Korsun și Kirovograd și-au demonstrat și ei anterior loialitatea față de Biserica Ucraineană canonică și de Întâistătătorul acesteia.

În pagina web Lăcașuri Ortodoxe dedicata articolului de față pute ți urmări un material video care a fost realizat în cadrul ședinței eparhiale din Odeesa, accesând adresa web indicată.

Traducere, adaptare și interpretare: Lăcașuri Ortodoxe® 2018

după un raport al publicației Pravlife

Sursă foto: Eparhia de Odessa

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.