REFERENDUM pentru familie: PS IGNATIE al Hușilor – îndemn oficial, părintesc

Referendumul pentru precizarea definiției familiei în Constituția României, 6-7 octombrie 2018 – investiție reală în viitorul familiei naturale și al copiilor

Iubiţi fraţi şi surori împreună rugători,

Vremurile pe care le trăim nu sunt deloc limpezi. În jurul nostru este multă incertitudine şi tendinţă de răstălmăcire.

Viaţa noastră, în cuprinsul ei cel mai intim, autentic şi frumos, este transformată într-o realitate fragilă, banală şi nesemnificativă.

Datele biologice ale existenţei noastre pământeşti, adică faptul de a fi, în chip natural şi fără intervenţii medicale, bărbat şi femeie, sunt tratate drept piese de schimb în malaxorul tuturor teoriilor care subminează şi discreditează vehement locul unde principiul vieţii îşi găseşte cel mai firesc loc, adică familia naturală, ca dat şi binecuvântare a Celui de Sus. Părintele Ilie Moldovan, un mare cruciat al vieţii de familie, avea să precizeze aforistic: „valoarea căsătoriei este exact aceea a vieţii înşăşi (…) căsătoria ca instituţie este în primul rând viaţă”[1].

De aceea, fără a exagerea lucrurile şi a ne arunca în braţele unui entuziasm ieftin, Referendumul pentru precizarea definiţiei familiei din Constituţia României constituie o șansă providenţială şi democratică (aproape) unică de a ne afirma valorile şi credinţa creştină pe care le avem şi le împărtăşim.

Referendumul din 6-7 octombrie 2018, adică de săptămâna viitoare, face apel la statutul şi conştiinţa noastră de creştini ai lui Hristos de a trece, prin participare şi prin a bifa „Da”, cu notă maximă testul de maturitate duhovnicească şi mărturisitoare.

Răspunzând „Da” la întrebarea „sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament”?, vei spune „Da” credinţei tale şi adevărului evident că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”; vei spune „Da” vieţii care se naşte şi se împlineşte numai în familia naturală dintre un bărbat şi o femeie; vei spune „Da” viitorului copiilor tăi care nu vor putea fi amăgiţi că într-o bună zi băiatul se poate transforma în fată sau că fata se poate transforma într-un băiat; vei spune „Da” unei realităţi biologice date de Bunul Dumnezeu care trebuie apărată cu nobleţe, bunăvoinţă şi fermitate; vei spune „Da” efortului celor trei milioane de creştini care au făcut posibilă această şansă de a-ţi afirma, în mod public şi nestingherit, valorile în care ai crescut şi pe care, cu bucurie, le împărtăşeşti şi cu cei din jurul tău; vei spune „Da” pentru tine şi nu împotriva cuiva; vei spune „Da” consolidării constituţionale a unei realităţi naturale biologice, care, dacă rămâne simplu articol al Codului Civil (art. 259, alin. 1), poate fi modificată, cu uşurinţă, oricând de către Parlament; vei spune „Da” iubirii ca formă de alegere şi formă de pace, nu ca formă de luptă între sexe.

Prin urmare, Referendumul pentru susţinerea adevărului că familia „se întemeiează pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie” nu este împotriva a ceva sau împotriva cuiva, ci este mai ales pentru ceva şi pentru cineva: pentru viitorul familiei naturale și pentru copiii tăi.

Dacă cineva ne critică sau ne jigneşte pentru această opţiune de a spune „Da” la întrebarea de pe buletinul de vot al Referendumului, să nu ne întristăm, să nu răspundem cu intoleranţa cu care suntem trataţi, nici să nu punem etichete denigratoare pe cei care nu împărtăşesc aceleaşi păreri cu ale noastre, ci să ne gândim că noi suntem la fel ca o carte care începe să fie bună şi să conteze pentru cititori atunci când este criticată.

Având în minte toate aceste realităţi, vă îndemn părinteşte cu multă dragoste şi smerenie să participaţi la vot cât mai mulţi, să îi îndemnaţi şi pe cei care nu ştiu sau poate nu sunt convinşi de importanţa acestuia să vină şi să bifeze „Da” la întrebarea de pe buletinul Referendumului.

Dumnezeu să binecuvinteze şi să ajute toate familiile, toate casele, toţii copiii, toţi bunicii, toţi taţii sau toate mamele care îşi cresc singuri copiii, toţi învăţătorii, toţi profesorii care sunt „a doua familie” a tuturor tinerilor, toţi medicii care salvează părinţii sau copiii, toţi copiii orfani, toate mamele care sunt maltrate, toţi copiii care suferă de boli incurabile sau trăiesc în sărăcie.

Al vostru părinte şi prieten de tot binele voitor şi fierbinte rugător,

† Părintele Episcop Ignatie al Huşilor

[1] Preot Prof. Ilie Moldovan, „În Hristos şi în Biserică”. Adevărul şi frumuseţea căsătoriei. Teologia iubirii II, Alba Iulia, 1996, pp. 53, 56.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.