publicat în: Arhivă

REFERENDUM pentru familie: PS VISARION al Tulcii – mesaj oficial

DA! – mărturisirea creștină a zilelor noastre

În vremea noastră se constată din ce în ce mai des o contestare a familiei naturale și o denaturare a scopurilor ei firești, pentru care a fost instituită de Dumnezeu.

Potrivit Sfintei Scripturi, familia este un aşezământ rânduit de Dumnezeu încă de la începutul lumii, iar oamenii, au fost creaţi în mod special şi binecuvântaţi să fie rodnici, să se înmulţească, să umple pământul şi să-l stăpânească (Facere 1, 28)

După morală creştină, familia este prima şi cea mai mică celulă a organismului social care are la bază iubireageneratoare de viață, ca principiu şi esenţă şi care se întemeiază prin căsătorie, adică prin legătura de bună voie şi pentru toată viaţa a unui bărbat şi a unei femei, prin binecuvântarea lui Dumnezeu şi rugăciunile Bisericii.

Familia și căsătoria trebuie să fie instituite pe temeiul dragostei şi al naşterii de copii. Familia trebuie să fie considerată în legătură cu viaţa comună a Bisericii, ea fiind icoana Bisericii (ecclesia domestica), icoana iubirii lui Hristos faţă de umanitate şi, aşa cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur, familia este biserica de acasă.

Familia este celula şi izvorul vieţii pe pământ, temelia vieţii de obşte, prima biserică întemeiată de Dumnezeu din iubire pentru om, după modelul Bisericii cerești. Fără iubirea firească dintre bărbat și femeie în cadrul familiei, nu putem ajunge la iubirea dumnezeiască, veşnică.

Numai prin existența unei familii formate în permanență dintr-un nou Adam și o nouă Evă și sfințite prin Taina Nunții, se poate împlini porunca divină originară, aceea de a perpetua neamul omenesc, și tot de ea depinde viitorul naţiunii noastre..

În orice perioadă politică, socială sau culturală, prin care a trecut țara noastră, Biserica Ortodoxă Română a considerat și a făcut, din instituția familiei și din copiii rezultați din ea, o preocupare primordială.

De aceea, și acum, în acest ceas centenar pentru România, vă îndemn părintește, în duhul dragostei și al păcii creștine, ca privind în urmă cu admirație și respect la jertfa părinților noștri care au făurit România, și dorind un viitor moral sănătos copiilor noștri, să spunem și noi toți DA – mărturia noastră de buni români și buni creștini – în zilele de 6 și 7 octombrie, la Referendumul național pentru modificarea art. 48 din Constituția României.

† VISARION,

Episcopul Tulcii