Mărturisire de suflet a Patriarhului Ilia al Georgiei, la cei 55 de ani de episcopat: viziunea care mi-a marcat viața…

Ziua de sâmbătă, 25 august 2018, în Georgia, a fost marcată de cea de-a 55-a aniversare a hirotonirii Catolicosului-Patriarh ortodox Ilia al II-lea al țării, în calitatea de episcop.

Patriarhul a sărbătorit aceasta prin săvârșirea Sfintei Liturghii în Catedrala Sfânta Treime din Tbilisi, conform publicației Sputnik-Georgia.

Cea de-a 40-a aniversare a încoronării sale ca Primat al Bisericii Ortodoxe Georgiene a fost sărbătorită, însă, în decembrie.

În cadrul predicii sale de a doua zi, duminică, Patriarhul ortodox al Georgiei, de altfel desemnat ca fiind și cel mai iubit și mai de încredere om al acestei țări, le-a cerut credincioșilor să se roage pentru el, și le-a relatat istoria modului în care a ajuns să-L cunoască personal pe Dumnezeu.

“Ieri am marcat 55 de ani de la urcarea mea pe treapta episcopatului. Am nevoie de rugăciunile voastre. Dacă nu aș fi avut parte de rugăciunile voastre, nu aș fi putut să depășesc încercările pe care le-am depășit”, a spus Patriarhul.

El a atins, de asemenea, tema apropierii omului de Dumnezeu, explicând cum a ajuns să-L experimenteze.

“Astăzi aș vrea să vă vorbesc despre încercarea prin care am trecut după ce am studiat la Academia Teologică. Aveam o nelămurire în interiorul meu: Ce înseamnă apropierea de Dumnezeu și ce simte un om în această apropiere? După Academie, Preafericitul Efraim al II-lea m-a trimis să mă rog în Mănăstirea Samtavro din Mtsheta. S-a întâmplat ceva uimitor: Harul S-a coborât în ​​timpul Evangheliei”, a spus Patriarhul Ilia al Georgiei.

După cum a mai explicat Patriarhul, atunci s-a simțit aproape de Dumnezeu.

“A fost o stare de neînțeles, unde eram de parcă m-aș fi detașat din rugăciune. N-am mai văzut pe nimeni. M-am simțit aproape de Dumnezeu. Liturghia a mers bine de la început până la sfârșit, dar această apropiere cu Dumnezeu a fost atât de dulce, sublimă și profundă din punct de vedere duhovnicesc, încât abia atunci când un călugăr a venit la sfârșitul Liturghiei, am ieșit din această stare”, a adăugat Patriarhul.

“Însă, ar trebui să spun”, a continuat Patriarhul Ilia, “că această viziune era atât de extraordinară, că Harul era atât de mare, încât nu am mai putut să vorbesc și nici să mănânc.

Întregul meu corp a simțit această stare. Poate că o simțiți; poate că acest lucru s-a întâmplat deja o dată sau de două ori în viața voastră”, a concluzionat Patriarhul.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.