20 de ani de autocefalie, în Biserica Ortodoxă a Cehiei și Slovaciei

Pe 27 august 2018, Biserica Ortodoxă a Cehiei și Slovaciei a serbat cea de-a 20-a aniversare a autocefaliei sale acordate de Patriarhia Ecumenică.

Cea mai tânără Biserică autocefală Ortodoxă și-a cunoscut începutul în secolul al IX-lea, în timpul Sfinților Chiril și Metodiu. Istoria sa modernă a debutat după Primul Război Mondial, în vremea în care teritoriul Cehoslovaciei era populat în mare parte de catolici. În acea perioadă, mulți ruși și ruteni au sosit în această țară.

Protopopul Matei Pavlik (Gorazd – vezi foto), viitor Episcop ortodox-martir al Cehoslovaciei, canonizat în 1987, s-a remarcat între ei. El a avut o mare influență asupra viitorului țării. Ortodocșii aveau atunci aproximativ 40 000 de oameni.

În 1921, Arhiepiscopul Matei Pavlik a fost hirotonit episcop în Belgrad, de către ierarhii sârbi. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Biserica Ortodoxă a Cehoslovaciei a fost practic desființată. Episcopul Gorazd și familia lui au fost asasinați în vara anului 1942, după ce un grup de parașutisti din rezistența cehă și-a găsit refugiu în Catedrala Ortodoxă din Praga, în urma organizării de către aceștia a atacului contra lui Heydrich (desemnat șef nazist în Cehoslovacia).

Apoi preoții au fost trimiși în lagărele de muncă forțată, naziste. În septembrie 1987, Episcopul-martir Gorazd a fost canonizat de Biserica Ortodoxă a Cehoslovaciei, pentru rolul său esențial în organizarea și dezvoltarea acesteia, precum și pentru jertfirea vieții sale în evenimentele din 1942.

După căderea comunismului și separarea Cehiei și a Slovaciei, au fost necesare schimbări. În noiembrie 1992, Sfântul Sinod a decis să înființeze două mitropolii, câte una pe teritoriul fiecărei țări, fiecare dintre acestea având câte două eparhii.

În 1993, Guvernul Slovac a decis că majoritatea proprietăților confiscate Bisericii Greco-Catolice (Uniate) ar trebui să fie returnată foștilor proprietari și, astfel, 135 dintre cele 170 de biserici au fost transmise Bisericii Greco-Catolice.

Până în prezent, peste 50 de biserici ortodoxe au fost construite pe teritoriul Republicii Cehe și al Slovaciei. Candidații la preoție sunt pregătiți în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Prešov, parte a Universității Safarik, și beneficiază astfel de sprijin din partea statului.

Actualul Primat al Bisericii Cehiei și Slovaciei este Mitropolitul Rastislav. Informația a fost oferită de revista Orthodoxie, citând un raport în limba română publicat de Agenția de știri Basilica.ro.

Traducere, adaptare și interpretare: Lăcașuri Ortodoxe® 2018

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.