Mesajul Patriarhului Bartolomeu, la centenarul Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Canada

“Cu profundă bucurie, vă transmitem caldele noastre felicitări și cele ale Patriarhiei Ecumenice în ansamblul său, cu ocazia celor 100 de ani de la întemeierea comunităților dumneavoastră pe pământ canadian.

Imigranții ucraineni în Canada, ca fii fideli și fiice credincioase ai poporului evreu ucrainean, au căutat întotdeauna să se organizeze în jurul Bisericii, pe care ei pe bună dreptate o considerau baza spirituală a existenței lor.

Viața lor spirituală, precum și existența lor socială și culturală au avut, ca început și scop, viața comunităților lor ecleziale.

Patriarhia Ecumenică, ca o Biserică-Mamă, a arătat întotdeauna preocuparea sa pastorală de-a lungul secolelor pentru poporul ucrainean, care a fost botezat și iluminat de activitatea providențială și misionară a Tronului nostru Ecumenic, atât în țara de origine cât și în diaspora. Cu mare respect și recunoștință comemorăm amintirea binecuvântată a Mitropolitului Vasile Fedak, pentru trecerea comunităților dumneavoastră din Canada sub omoforul nostru pastoral, și ne bucurăm împreună cu dumneavoastră, astăzi, că acestea se bucură acum de locul lor în Patriarhia noastră Ecumenică.

De asemenea, dorim să onorăm pe Mitropolitul Ioan, purtându-l în rugăciunile noastre, și să cinstim lunga și dedicata sa lucrare, precum și slujirea sa arhi-pastorală exemplară și fidelă.

Astăzi, suntem în mod special îngrijorați și preocupați de rezolvarea problemei ecleziastice care există în Ucraina. Dorim din toată inima restaurarea unității corpului eclezial divizat în Ucraina. Ca și în trecut, Biserica din Constantinopol – exercitându-și dreptul canonic și misiunea pastorală – a lucrat pentru a rezolva probleme complexe și delicate ecleziale, ghidată mereu de ceea ce este benefic pentru poporul lui Dumnezeu și de păstrarea unității Bisericii Ortodoxe ca întreg.

În această zi de sărbătoare, împărtășim bucuria voastră și noi toți vă încurajăm părintește din Biserica-Mamă: păstorilor, să duceți mai departe slujirea voastră; preoților, vocația voastră preoțească în predicarea Cuvântului Divin; și toți laicii, în slujirea voastră față de Biserică, să rămâneți credincioși Domnului nostru Iisus Hristos Care dă viață, precum și Bisericii-Mamă a Constantinopolului.

Va asigurăm întotdeauna că Noi, Patriarhul vostru, vă iubim, Noi vă păstrăm în inima noastră și Ne rugăm pentru iluminarea voastră, prosperitate, fericire și mântuire.

Deși nu putem fi prezenți fizic, Noi Ne alăturăm vouă în duh și rugăciune și vă acordăm binecuvântarea noastră și prin reprezentanții noștri, Mitropolitul Sotirios de Toronto și Arhiepiscopul Iov de Telmessos, pentru sărbătorirea voastră jubiliară, rugându-Ne Domnului să vă călăuzească prin lumina și harul Său pentru continuarea slujirii Sfintei Biserici.

Harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Sfântului Duh – și dragostea Noastră părintească și cordială, binecuvântările noastre patriarhale – să fie cu voi toți, frații noștri dragi și fii aleși ai Sfintei și Marii Biserici a lui Hristos.”

Traducere, adaptare și interpretare: Lăcașuri Ortodoxe® 2018

Mai multe date despre istoria Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Canada, găsiți accesând, din paginile web Lăcașuri Ortodoxe (www.lacasuriortodoxe.ro) articolul: “Află toată istoria: Patriarhia Ecumenică serbează Centenarul Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Canada”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.