publicat în: Arhivă

Președintele Poroșenko a anunțat că va pune capăt relației “nenaturale” dintre Bisericile ucrainene și cele rusești

Președintele Petro Poroșenko a anunțat pe 24 august că intenționează să pună capăt relației “nenaturale” dintre Bisericile Ortodoxe din Ucraina și Rusia.

“Dependența” Bisericii Ucrainene de Patriarhia Moscovei este “non-canonică și nenaturală”, a spus Poroșenko în timpul discursului său din cadrul paradei Zilei Independenței Ucrainei, la Kiev, a raportat Uniunea Jurnaliștilor Ortodocși ruși, citată de Orthodox Christianity.

El a adăugat, de asemenea: “avem intenția de a tăia ultima legătură prin care imperiul (rus) încearcă cu disperare să ne atașeze”.

Președintele a mai spus că Biserica Rusă “binecuvântează războiul Rusiei împotriva Ucrainei”. El a declarat în repetate rânduri, că încercarea obținerii autocefaliei Ucrainei este o problemă de identitate națională: „Problema Tomosului de Autocefalie pentru Biserica Ortodoxă din Ucraina depășește cadrul religios. Este asemenea întăririi armatei, apărării limbii noastre și luptei pentru aderarea la Uniunea Europeană și NATO. Acesta este un alt element al căii noastre istorice. Acesta este un aspect important al independenței noastre”.

Președintele Poroșenko a subliniat, totodată, că Botezul a venit de la Constantinopol în Rusia Kieveană – fapt pe care Biserica Rusă îl admite cu recunoștință. Patriarhia Constantinopolului a susținut recent că nu numai că Biserica din Constantinopol este Biserică-mamă a Rusiei Kievene, dar Biserica Ortodoxă Ucraineană a rămas întotdeauna dependentă canonic de Constantinopol.

Creștinismul ucrainean are o istorie de peste 1000 de ani, propria tradiție teologică, liturgică și eclezială, iar astăzi, când am restaurat și apărat independența Ucrainei, nu există niciun motiv să nu avem o Biserică Ortodoxă locală a Ucrainei, egală cu alte Biserici Ortodoxe locale”, a declarat șeful statului ucrainean.

Protopopul Nicolae Balașov, director adjunct al Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, a comentat: „Este ciudat cum un politician îndrăzneț, care nici măcar nu este susținut de o zecime din poporul său, într-un efort disperat să se agațe de o putere trecătoare, încearcă să propună un nou aranjament, noi ‘canoane’ pentru Biserică și să-i dicteze ceea ce este normal pentru ea și ceea ce nu este”.