Discriminare la adresa creștinilor? Politicile privind refugiații, ale UNHCR și ale Regatului Unit

Conform unui raport semnat în ultimele ore, pentru OCP, de Manfred Karl Böhm, creștinii și alte minorități, cum ar fi yazidi, din Orientul Mijlociu, nu par a fi foarte bineveniți în Marea Britanie.

Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) a recomandat recent 1358 de sirieni pentru reinstalarea refugiaților, între aceștia doar 4 fiind creștini. Marea Britanie a acceptat 1122 de sirieni, dar nu și creștini.

În 2016, 760 de sirieni au fost recomandați de UNHCR, incluzând doar 25 de creștini. Home Office a acceptat 4.850 de sirieni, din care doar 11 erau creștini, iar pe listă nu erau yazidi. În 2015, au existat doar 43 de creștini și 13 yazidi.

Suspiciunea discriminării împotriva creștinilor și a yazidi a ajuns o evidență, potrivit analistului politic Judith Bergman. Într-o scrisoare adresată lui Sajid Javid (Home Secretary), Lordul David Alton (House of Lords), a acuzat UNHCR de prejudecăți împotriva minorităților religioase din Siria și a reamintit guvernului obligația sa de a se asigura că nu-și închide ochii (privind discriminarea directă sau indirectă de către ONU).

Anul trecut, Lordul Leonard Carey (fost Arhiepiscop de Canterbury) a criticat politica de refugiați a guvernului. Acesta a sugerat că oficialii au o fobie “corectă din punct de vedere politic, pentru a evita orice risc de a fi percepuți ca anti-musulmani”. El a mai spus că “victimele musulmane ale conflictului din Orientul Mijlociu merită aceeași compasiune cu victimele minorităților. Dar, în acest moment, primesc mai mult sprijin decât minoritățile”.

Creștinii din Siria au reprezentat 10% din populație, înainte de războiul civil. Doar 5% dintre creștini trăiesc astăzi în Siria. Creștinii au fost țintele principale ale jihadiștilor, iar minoritățile din Siria rămân amenințate (vezi ARHIVA Lăcașuri Ortodoxe).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.