PS Ambrozie al Giurgiului a vizitat forurile europene: Vom dobândi viața cea veșnică, exact în măsura în care ne preocupăm și noi de ea!

Recent, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, s-a deplasat în capitala Belgiei, la Bruxelles, împreună cu 30 de clerici. Pe marginea acestei deplasări, Arhiereul a precizat:

“Am vrut să vedem, acolo, forurile europene, fiind invitați de un euro-parlamentar, iar fiecare dintre noi am pornit la drum cu anumite întrebări, cu anumite temeri, și ne-am întors de acolo ‘întăriți’ în convingerile noastre: dacă, la plecare, aveam doar temeri și nelămuriri, acum suntem convinși că lumea se schimbă și că Dumnezeu este din ce în ce mai străin societății europene, din ce în ce mai străin și societății românești”.

Făcând referire, în continuare, la modul în care ar trebui, prin urmare, să ne creștem copiii în ziua de astăzi, cu și mai mare grijă decât am făcut-o până în prezent, specificând în mod expres faptul că trebuie “să-i ținem de mici în Biserică”, Întâistătătorul Eparhiei din sudul României a adăugat și motivația clară:

“… pentru că viața pentru ei va fi din ce în ce mai grea, din ce în ce mai dură – fie că vor trăi aici, fie că vor trăi în Occidentul secularizat îndepărtat de Dumnezeu, unde am văzut catedrale ori închise, ori restaurate și transformate în muzee, în magazine sau baruri”, amintind cu tristețe astfel de cazuri întâlnite în cursul recentei delegații în Belgia și Olanda.

“Noi, slavă Domnului că suntem, totuși, un popor religios… Avem aceste mănăstiri frumoase, cu icoane făcătoare de minuni… Suntem încă preocupați de viața Bisericii, dar trebuie să facem mult mai mult…” – a continuat ierarhul.

PS Părinte Ambrozie al Giurgiului: TREBUIE SĂ FACEM MULT MAI MULT!

“Fiecare dintre noi avem câte ceva de îndreptat! Trebuie să ne rugăm foarte-foarte mult, iubiți credincioși – fiecare dintre noi! – nu numai clericii, ci și fiecare dintre dumneavoastră, în familiile dumneavoastră, pentru că lucrurile în țara noastră nu merg deloc bine”, a amintit Preasfințitul Ambrozie, pe aceeași temă, acuzând necredința în Dumnezeu, a celor care sunt puși să ne reprezinte și să ne conducă și, în aceeași măsură – după cum a rezultat în urma vizitei recente la forurile europene – faptul că nimeni dintre reprezentanții oficiali “nu se mai străduiește să facă ceva pentru țară, din păcate. Iar, despre Dumnezeu, nu mai vorbește nimeni…”.

“Trebuie sa ne rugăm mult, să postim mult, pentru țara aceasta, pentru comunitatea aceasta și pentru familiile noastre!”, a conchis acesta, atrâgând, însă, atenția: “În fapt, foarte puțini oameni mai merg astăzi la biserică; foarte puțini oameni mai au o viață reală bisericească… Să nu credeți că, doar prin faptul că venim duminica și la sărbători la biserică, o să ne mântuim sufletele. Suntem la mila lui Dumnezeu, fiecare dintre noi, iar lucrul acesta nu-l spun doar pentru dumneavoastră! Îl spun și pentru preoți!…”. Prin aceste cuvinte, Preasfinția Sa avea să ne dezvăluie , pregătirea deschiderii unei noi conferințe tematice de vară, la care au fost invitați să ia parte toți preoții, în vederea dezbaterii problemelor pastorale cu care aceștia se confruntă în prezent în propriile parohii.

Revenind asupra necredinței de care lumea de astăzi dă dovadă, Părintele Episcop Ambrozie a concluzionat:

Prin urmare…

“Natura problemelor noastre s-ar reduce la aceea că noi uităm de Dumnezeu. Iar Sfânta Evanghelie ne spune că trebuie să căutăm, întâi, Împărăția lui Dumnezeu, și toate celelalte se vor adăuga nouă. Evanghelia ne vorbește, de asemenea, despre lumină, zicând: luminătorul trupului este ochiul. Și, dacă ochiul tău este curat, atunci și sufletul tău va fi curat.

Ori, în vremurile acestea pe care le trăim cu toții, ochii noștri sunt supuși multor tentații, multor ispite… Alegând să trăim în lumea aceasta a televiziunilor, ca într-o lume de miraj – o lume fascinantă pentru mulți dintre semenii noștri – atunci alegem să trăim într-o lume falsă și nu vom reuși să ne apropiem mai mult de Dumnezeu!

Se spune ca omul contemporan iubește foarte mult viața. Și nu știe ce să facă încât să-și prelungească și mai mult ziua: să se distreze și mai mult, să capete și mai multă informație, să interacționeze mai bine(…). Omul contemporan, însă, uită adeseori de Dumnezeu, pentru că ‘trend-ul’ acestei lumi este acela al ‘trăirii clipei’, ‘a te bucura de viață’, ‘a te distra’. Am văzut că limbajul acesta l-au împrumutat până și copiii de școală…” – a spus, cu regret, Arhipăstorul Giurgiului.

“Ei, atunci, dacă iubim atât de mult viața – cum spunea Sfântul Paisie Aghioritul – noi, cei care suntem ‘căutători și preocupați să ne lungim zilele vieții acesteia’, ar trebui să fim cu atât mai mult preocupați de viața cea veșnică!

Pentru că… [atenție! /LO] vom dobândi viața cea veșnică, exact în măsura în care ne vom preocupa și noi de ea”…

Reportaj 2018: Lăcașuri Ortodoxe®

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.