INTERZIS: Parohul și enoriașii nu avut voie să intre și să slujească în biserica Academiei Militare din Odessa

La Sărbătoarea Scoaterii Sfintei Cruci dătătoare de viață a Domnului, 14 august 2018 (calendar iulian), clerul și credincioșii din Eparhia de Odessa au fost împiedicați să oficieze slujba în biserica dedicată Sfinților Chiril și Metodiu, situată în incinta Academiei Militare din Odessa.

Dimineața devreme, clerul și enoriașii s-au deplasat la biserică, dar la punctul de control al Academiei Militare, soldații, referindu-se la un ordin verbal al comandantului lor, nu le-au permis credincioșilor accesul în biserica aflată pe teritoriul uneia dintre cele mai vechi instituții de formare militară din Odessa.

Clerul și credincioșii au oficiat o slujbă, în cele din urmă, în fața Academiei. În același timp, capelanii din așa-numita „Patriarhie a Kievului“ (formațiune necanonică) au putut să intre nestingheriți pe teritoriul Academiei, prin punctul de control, după cum informează Pravlife.

Parohul bisericii, Protoiereul Serghie Dmitriev, a declarat că Congresul capelanilor militari al așa-numitei „Patriarhii a Kievului“ și Bisericii Greco-Catolice (Uniată) a avut loc în aceeași perioadă pe teritoriul Academiei Militare.

Cu o zi înainte, capelanii „Patriarhiei Kievului“, sub formă de ultimatum, îi ceruseră parohului să le deschidă biserica, ce aparține Bisericii canonice de sub Patriarhia Rusă, și să co-oficieze Liturghia împreună. Parohul bisericii a refuzat să facă acest lucru, deoarece regulile canonice interzic aceasta, oferindu-le capelanilor militari doar ocazia de a se ruga în biserică. Reprezentanții schismatici au declarat că, oricum, vor veni la biserică a doua zi și își vor oficia acolo slujba.

Reprezentanții Eparhiei de Odesa spun că aceste fapte, care împiedică activitatea Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice de sub Patriarhia Moscovei, confirmă încă o dată că o presiune fără precedent este exercitată asupra credincioșilor și clerului Bisericii lor, manifestată prin confiscarea bisericilor, provocări, amenințări și interdicții de a oficia slujbele.

În legătură cu aceste fapte, eparhia atrage atenția opiniei publice mondiale asupra circumstanțelor de încălcare sistematică a drepturilor credincioșilor Episcopiei de Odessa a Bisericii Ortodoxe din Ucraina și discriminarea exercitată față de aceasta din motive religioase.

În paginile Lăcașuri Ortodoxe găsiți o trimitere link catre un material video care a surprins momentul în care militarii ucraineni împiedică accesul în biserică, putând vedea și slujba oficiată în fața clădirii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.