Mănăstirea Manasija, la împlinirea a șase secole de existență

Mănăstirea Manasija, a cărei temelie a fost pusă de Despotul Ștefan Lazarevic, a traversat șase secole de sfințenie a credinței noastre, această aniversare fiind cinstită cu o Sfântă Liturghie arhierească, în duminica din 5 august 2018.

Patriarhul sârb Irinej a oficiat Sfânta Liturghie, alături de alți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Sârbe: Episcopul Ignatie de Branicevo (gazdă), Mitropolitul Porfirie de Zagreb-Ljubljana și Episcopii Lucian de Budim, Pahomie de Vranje, Jovan de Sumadia, Ioanichie de Budimlje-Niksic, Teodosie de Raska-Prizren, Andrei de Austria-Elveția, Arsenie de Nis și Isihie de Mohacs.

Mănăstirea Manasia a fost construită de Despotul Ștefan Lazarevic, între anii 1406 și 1418.

În Bătălia de la Kosovo, în 1389, regele sârb Lazăr a fost ucis, lăsându-l pe fiul său minor Ștefan să domnească statul. După aceasta, Serbia a devenit stat vasal otomanilor, iar Ștefan, ocazional, a ajutat Imperiul Otoman cu armata sa. Ulterior, a fost promovat ca “despot” – ceea ce reprezenta titlu regal – de către împăratul bizantin. În timpul domniei sale, el a încercat să caute o situație de echilibru între imperiile ungar și otoman, salvând independența statului sârb deja slăbit, așa cum se putea mai bine.

Stefan Lazarevic a fost amintit ca lider nobil și curajos, precum și om de artă excelent (poemul său de dragoste este considerat începutul poeziei sârbești de dragoste). Mânăstirea Manasija este cea mai importantă ctitorie a sa. El trebuia să fie îngropat acolo, dar din cauza morții bruște în 1427, a fost în cele din urmă îngropat în Mănăstirea Koporin, una dintre ctitoriile sale.

La câțiva ani după construirea Mânăstirii, a fost deschis aici un atelier de copiere de manuscrise, cunoscut sub numele de Școala Resava, plasând mănăstirea pe harta Serbiei Medievale ca un important centru cultural și educațional. La adresa web: https://www.youtube.com/watch?v=MnJAZKIn1Vs , intrând din pagina de internet a Agenției de știri Lăcașuri Ortodoxe, puteți vedea un material video care a surprins slujba oficiată cu ocazia împlinirii celor 600 de ani.

Informație și foto: oferite de Biserica Ortodoxă Sârbă

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.