publicat în: Arhivă

IPS Nifon al Târgoviștei: vom avea peste 3000 de tineri, la Pelerinajul Tinerilor. 10-11 august 2018, la Târgoviște…

În perioada 10-11 august 2018, la Târgoviște se vor desfășura ceremoniile liturgice dedicate Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţãrii Româneşti. Cu această ocazie, în ziua de vineri, 10 august, în localitate va avea loc Pelerinajul Tinerilor din Arhiepiscopia Târgoviștei, începând cu ora 17.30.

Legat de acest pelerinaj, IPS Nifon, Arhiepiscop al Târgoviștei și Mitropolit ad personam, s-a adresat credincioșilor în Catedrala Arhiepiscopală, în duminica Înainte-prăznuirii Schimbării la Față, din 5 august 2018, precizând:

Pe 10 august, vom avea peste 3000 de tineri – Pelerinajul Tinerilor – care vor merge prin centrul vechi al orașului, de aici de la Catedrală, să dăm slavă lui Dumnezeu și să afirmăm și să mărturisim credința în El, cu rugăciunile Sfântului Ierarh Nifon, care este aici și se roagă încontinuu pentru noi!”.

“Rugați-vă să avem zile binecuvântate!” – a mai invitat ierarhul, în încheierea cuvântui său, după ce, anterior, comentase pe marginea Sfintei Evanghelii citite în aceeași zi (A vindecării lunaticului), vorbind despre credința puternică, autentică, sinceră și caldă:

“Credința este forța care dă frumusețe omului. (…) Virtutea credinței este aceea care trebuie neapărat să fie însoțită de rugăciune și de post. Credinta este acea virtute care îți dă certitudine față de cele nevăzute, neconstatate și neexperimentate de tine însuți.” – a explicat IPS Nifon.

“De aceea, se introduce aici învățătura aceasta atât de frumoasă, simplă, pentru tot poporul: omul este făcut din trup și suflet! Este o unitate totală… În momentul în care pui accentul doar pe trup, adică numai pe cele materiale, atunci te afli în eroarea și tragedia umană care îți aduc nefericirea. Când vei fi conștient că și sufletul este parte integrantă din persoana ta – care nu este doar trup – atunci vei vedea că, așa cum trupul trăiește din hrana biologică, din aer, tot așa și sufletul are setea si foamea lui”, trebuind să fie adăpat și hrănit “prin credință, prin rugăciune și post”.

“Rugșciunea este modul in care ești în strânsă legătură cu Dumnezeu”, a mai amintit Înalpreasfinția Sa, vorbind despre o rugăciune a inimii, a conștiinței, dar și a faptei.

“Foarte interesant cum se exprimă Sfinții Părinți: credința nu trebuie să rămână o simplă convingere intelectuală pentru elitiștii de ieri, de azi și de mâine. Credința este o virtute vie, care dă viață și dă sens omului” care umblă după “adevăr, frumos, dreptate și fericire”. “Toate acestea sunt lucruri spre care omul trebuie să tindă natural. Așa l-a creat Dumnezeu pe om… Însă, toate acestea nu pot fi dobândite numai prin mijloacele materiale, numai prin satisfacțiile materiale…”, a avertizat Întâistătătorul Arhiepiscopiei Târgoviștei, amintind despre “tragediile teribile” pe care le trăiesc mulți dintre oamenii cu averi, care aleg să-și consume “viața într-o manieră tragică”.

“Adevărata fericire se dobândește numai prin dimensiunea spiritual-religioasă, în comuniune cu iubirea lui Dumnezeu. Iar iubirii lui Dumnezeu, noi, oamenii, trebuie să răspundem cu iubirea noastră!” – a îndemnat ierarhul, încheind cu invitația la evenimentele deosebite ce se vor desfășura în aceste zile în Municipiul Târgoviște, și care va culmina cu oficierea Sfintei Liturghii pe scena amenajată în imediata apropiere a Catedralei, lângă care se va afla și baldachinul la care închinătorii-pelerini se vor putea închina la moaștele Sfântului Ierarh Nifon,Patriarh al Constantinopolului și Mitropolit al Țării Românești.

Într-o precizare emisă în ultimele ore de către Biroul de Presă al Arhiepiscopiei, se menționează că, în ziua de sâmbătă, “închinarea la sfintele moaște va dura până seara, târziu”.

De asemenea, Arhiepiscopia Târgoviștei a publicat un mesaj video, pe propriul canal YouTube, în care IPS Nifon invită la evenimentele din aceste zile, material care poate fi vizionat intrând din paginile web ale Agenției de știri Lăcașuri Ortodoxe (www.lacasuriortodoxe.ro și www.lacasuriortodoxe.ro) pe adresa: https://www.youtube.com/watch?v=L6krcYGEGAQ .

Reportaj și album foto: Lăcașuri Ortodoxe®