8 IULIE: Ziua Familiei, a Iubirii și a Fidelității, la Sărbătoarea Sfinților Epictet și Astion din Halmyris

Pe 8 iulie, zi in care Biserica Ortodoxă Română îi cinstește în mod deosebit pe Sfinții Mucenici Epictet și Astion de la Halmyris (Murighiol, Tulcea), în Rusia se serbează an de an Ziua Familiei, a Iubirii și a Fidelității.

Astfel, vor exista programe speciale, cuprinzând de regulă spectacole de teatru, cu interpretarea specială a unor scene din viața sfinților Petru și Fevronia, cinstiți tot în aceasta zi de către Biserica Ortodoxă Rusă (conform calendarului vechi iulian), cursuri de măiestrie în îndeletniciri rare.

Pe străzi și în piețe vor fi organizate târguri, parcuri de distracții, programe de animație, urmând să fie medaliate cuplurile cele mai longevive. Vor exista si concerte care, de regulă, sunt transmise video în direct la televiziune, evenimentele suprapunându-se, în ultimii ani, de asemenea, cu manifestările înscrise într-o campanie educațională anti-avort desfășurate, de regulă, tot în această perioadă, în scopul consolidării familiei și păstrării tradițiilor de familie.

Asociația Lăcașuri Ortodoxe (membră a Coalitiei pentru Familie) formulează o inițiativă, propunând în sprijinul acestei sărbători, dată fiind în special situația în care familia tradițională este atacată din ce în ce mai des și mai puternic, ca și în România să aibă loc manifestări în susținerea acesteia la nivel național (dincolo de data de 15 mai, cunoscută ca Zi internațională a Familiei), chiar în ziua de prăznuire a celor doi mari sfinți, 8 iulie, pornind de la modelul de iubire oferit de famila Sfântului Astion, ai cărui părinți, Alexandru și Marcelina, aprinși de dorul după fiul lor, au ajuns în cetatea Halmyrisului, pe meleagurile noastre, unde s-au și botezat.

În ce privește evenimentele deosebite desfășurate în această perioadă în România, la Sfânta Mânăstire Halmyris, stărețită de Pr. Protosinghel Iov, puteți găsi deja în paginile Lăcașuri Ortodoxe mai multe amânunte (articol recomandat: 8 IULIE: PARTICIPĂ ȘI TU! Catedrala din Halmyris – Murighiol, Centru de Pelerinaj Cultural European al Anului). Mânăstirea Halmyris este încă în construcție, lucrările concentrându-se în prezent asupra părții superioare. Biserica de la demisol, care adăpostește Moaștele întregi ale celor doi Sfinți Mucenici Epictet și Astion, este deja finisată de mai mulți ani. În aceste zile, conform informațiilor pe care ni le-a oferit la fața locului, recent, starețul sfintei mânăstiri “s-a încheiat zidirea părții superioare de la ultimul nivel de zidărie (al treilea), turnându-se peste acesta și grinda de beton finală și fiind realizate deja unele dintre cofragele pentru cupolele de deasupra absidelor”.

Mânăstirea se află la ieșirea din Murighiol, județul Tulcea, în Delta Dunării, la doar căteva zeci de metri de Brațul Sfântul Gheorghe al Dunării – un tarâm care, în această perioadă, se bucură de prezența a numeroși turiști din străinătate și din țară, hramul Sfintei Mânăstiri marcând pozitiv, cu siguranță, vacanțele acestora, mai ales într-un an dectretat de catre Consiliul Academic al Consiliului European pentru Turism și Comerț drept “2018/2019 – ANUL COMEMORĂRII SFINȚILOR EPICTET ȘI ASTION”.

Fosta Basilica istorică, descoperită de echipa de arheologi condusă de Prof. Mihail Zahariade, inconjurată de zidurile originale ale Cetății Halmyris de altădată, stă marturie a două milenii de credință creștină împărtășită de cei aflați pe aceste meleaguri.

Poți participa și tu la construirea Catedralei din Halmyris:

CONT: RO21RNCB0256127859640001

CIF: 14797706

Murighiol, Tulcea

(Alte amănunte despre stadiul construcției, găsiți dând click AICI!)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.