Cand incepe scoala 2017 – SURSA COMPLETA din care afli tot ce-ti trebuie in Scoala 2017

In acest an, septembrie 2017, scoala incepe ceva mai devreme decat incepea ea obisnuit. Aceasta, datorita zilei in care data de inceput cade, mai exact data obisnuita de 15 septembrie cazand, in 2017, undeva spre sfarsitul saptamanii, asa incat ziua de 11 septembrie pare sa fi fost mai indicata pentru ca orele de curs sa isi atinga numarul prevazut pentru acest an.

Cand incepe scoala 2017 – SURSA SIGURA din care afli toate datele definitive pentru Scoala 2017Cu toate acestea, insa, desi incepe mai devreme decat eram obisnuiti, totusi ea nu se incheie deloc mai devreme – si, ne pare rau sa dam aceasta veste tinerilor mai putin entuziasti in ale invatarii – ci mai tarziu decat data obisnuita, aceasta insemnand ca, in vara lui 2018, elevii vor avea de asteptat ceva mai mult dupa venirea vacantei, adica pana pe 23 iunie.

Structura anului nou scolar, care incepe in septembrie 2017 si se va desfasura si in 2018, mai are prevazuta o… pauza mare, care sa inceapa din 23 decembrie 2017, desi, pana atunci, intre 28 octombrie si 5 noiembrie 2017, cei mai mici, din învăţământul primar, şi chiar si cei din grupele preşcolare se vor mai bucura de inca o vacanţă. Noi nu uitam nici: ziua libera 30 Noiembrie, dedicata cinstirii Sfantului Apostol Andrei cel intai chemat, Ocrotitorul Romaniei, care in 2017 se serbeaza de catre credinciosii ortodocsi, majoritari in aceasta tara, intr-o zi de joi, si care unita cu sarbatoarea nationala din 1 Decembrie, aduce laolalta late patru zile de vacanta.

Cand incepe scoala 2017 – SURSA SIGURA din care afli tot ce-ti trebuie pentru Scoala 2017Vacanţa de iarnă, pe care o aminteam mai sus ca pe o “pauza mare”, se va incheia odata cu intrarea in noul an, prin primele lui zile, adica in 7 ianuarie 2018.

Iar din 8 ianuarie si pana la vacanţa intersemestrială de doar o saptamana, care va incepe si ea pe 3 februarie, cei mai studiosi vor gasi timp sa mai si invete. Desi… noi nu uitam nici: 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române, care in anul scolar 2017-2018 pica intr-o zi de miercuri, la mijlocul saptamanii.

Cand incepe scoala 2017 – SURSA SIGURA din care afli tot ce-ti trebuie pentru Scoala 2017Luni, 12 februarie 2018, va da deja startul semestrului al II-lea, si fiindca in articolul nostru vrem sa ne referim mai mult la vacante, atunci ne pare rau sa va anuntam ca abia din 10 aprilie vor mai exista ceva zile libere in timpul saptamanii, dupa cum ne asigura Ministerul, insa acest lucru nu este foarte adevarat, intrucat mai avem cateva zile care sa pregateasca, intr-o mai mica masura, terenul vacantei de vara, fiindca… noi nu uitam nici: luni, 9 aprilie, Sfintele Pasti – Invierea Domnului, zi libera.

Vacanţa de primăvară, prin urmare, va dura pana pe 22 aprilie 2018. Si, iarasi, noi nu uitam nici: 1 mai, care, picand intr-o zi de marti, nu vedem de ce n-ar fi unita cu ziua de luni – deci alte doua zile libere pentru anul scolar 2017-2018. Si, cum am putea uita: 28 mai (luni) Sarbatoarea Sfintei Treimi, zi libera pentru ca toti ortodocsii sa poata merge la slujba din biserica. Se ajunge, asa, usor-usor, din nou la o noua vara libera – asta mai ales daca nu va veti numara intre cei care vor avea de pregatit examene – pe care, va dorim sa le vedeti cu mare bucurie trecute…

Ceea ce nu trebuie sa uitam, insa, nici la inceperea acestui nou an scolar, 2017-2018, este faptul ca lucrul, ca sa fie unul intr-adevar bun, este neaparat sa inceapa cu rugaciune, asa cum obisnuiau s-o faca altadata si mosii nostri.

Cand incepe scoala 2017 – SURSA COMPLETA din care afli tot ce-ti trebuie pentru Scoala 2017NUMAI CA, inainte de a va gandi totusi la lucru, Redactia Lăcașuri Ortodoxe va mai propune un alt pas, poate mai putin obisnuit – iar asta, fiindca articolul de fata – singurul pe care il gasiti de acest fel in toata media – se centreaza mai ales pe… vacante: sa nu uitam SA MULTUMIM PENTRU BINEFACERILE SI BUCURIILE PRIMITE IN ACEASTA VARA. Iar pentru asta, noi am cautat, pentru dvs, intre cartile noastre ortodoxe cele mai vechi de rugaciune (dupa Mitropolitul Firmilian al Olteniei, n. 1901):

“Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Dumnezeule a toata milostivirea si indurarea, Care ai nemasurata mila, nespusa si neajunsa iubire de oameni, cazand acum catre a Ta slava, cu frica si cu cutremur, aduc Tie multumire pentru binefacerile de care m-ai invrednicit pe mine, nevrednicul robul Tau.

Te slavesc, te laud si Te cand ca pe un Domn, Stapan si facator de Bine. Si, iarasi cazand inaintea Ta, iti multumesc si cu smerenie ma rog nemasuratei si negraitei Tale milostiviri, ca si de acum inainte sa-mi daruiesti faceri de bine, ca sa sporesc in dragostea de Tine si de aproapele meu.

Izbaveste-ma de tot raul si necazul. Daruieste-mi liniste si ma invredniceste ca, in toate zilele vietii mele, totdeauna multumire sa-Ti aduc si sa graiesc si sa cant cele preabune Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!”

Cand incepe scoala 2017 – SURSA SIGURA din care afli tot ce-ti trebuie pentru Scoala 2017RUGACIUNEA ELEVULUI si a STUDENTULUIla inceput de an scolarDumnezeule Preasfinte, Izvor de nemarginita intelepciune si bunatate, Facator al tuturor celor vazute si nevazute, asculta rugaciunea noastra, ce inaltam catre Tine cu multa umilinta. Intareste, Bunule, pe carmuitorii nostri bisericesti si lumesti. Da-le lor sa cugete cele bune si folositoare pentru Biserica si tara noastra. Apara-i de vrajmasii vazuti si nevazuti, ca sa ne poata indrepta, pe calea propasirii, cu pace si cu dragoste.

Iar noua, umililor, lumineaza-ne mintea, ca sa intelegem invataturile ce ni se dau si, intru toate si de-a pururea, sa pazim poruncile Tale si sa facem voia Ta cea sfanta; ca, astfel, sa putem sa ne fim folositori noua insine, parintilor, fratilor, surorilor si poporului in mijlocul caruia traim; sa aducem bucurie si multumire invatatorilor si facatorilor nostri de bine; si sa plinim toate indatoririle catre tara, catre obste, catre familie si aproapele nostru. Primeste plecarea genunchilor si rugaciunea noastra, ca pe o tamaie binemirositoare inaintea Ta.

Trimite harul Tau asupra noastra si ne invredniceste sa trecem cu buna randuiala vremea invatarii. Povatuieste-ne sa umblam si sa lucram cu intelepciune in tot cursul vietii noastre, ca de noi si prin noi, sa Se slaveasca Preasfant Numele Tau in veci. Amin!

***

Cand incepe scoala 2017 – SURSA COMPLETA din care afli tot ce-ti trebuie pentru Scoala 2017si, poate ca nu stiai ce se cuvine, dar unii dintre colegii tai nu uita asta, zilnic:

RUGACIUNEA ORICARUI OM

care incepe lucrul IN FIECARE NOUA ZI, sau la inceputul fiecarei noi lucrari

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule, Unule-Nascut al Tatalui Celui fara de inceput, Tu esti Cel Ce, prin gura proorocului Tau David, ai zis: Iesi-va omul la lucrul sau si la lucrarea sa pana seara. Tu ai zis si prin gura fericitului Pavel Apostolul: Cel ce nu vrea sa lucreze, nici sa nu manance. Si, iarasi, Tu ai zis prin preacurata gura Ta: Fara de Mine nu puteti face nimic! Doamne, Doamne, ascult din tot sufletul si din toata inima dumnezeiestile Tale cuvinte si, cu umilinta, alerg la bunatatea Ta: Ajuta-mi si mie, pacatosului, cu darul Tau, sa savarsesc lucrul ce incep acum in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh. Amin!

Lacasuri Ortodoxe® va ureaza sa va bucurati de noul an scolar, sa fie unul plin de rezultate bune si de succese, astfel incat sa-l simtiti si pe acesta ca pe o noua si frumoasa, ca pe… o altfel de vacanta (libertate).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.