COMUNICAT – Instabilitate in ROMANIA – o lectie publica deja mult prea mult mediatizata

Situatia actuala politica din Romania a creat un sentiment, in crestere, de incertitudine și de anxietate la nivel national, vizand pana si securitatea internă. Totodata, a iesit la iveala existenta unui scepticism politic – si nu numai – devenind din ce in ce mai profunda, si astfel perceptibila, lipsa de ințelegere si de dialog.

Situatia de instabilitate, care nu poate fi negata, a luat nastere, culmea, sub pretentia unor încercari de a proteja persoana fizica, sau un anumit sector al unei comunități (minoritari), insa in mod evident fara a se tine cont de nevoia imperativa de a nu-i indeparta pe ceilalti (de regula majoritari), mai ales atunci când se risca chiar compromiterea anumitor drepturi fundamentale ale omului, libertățile persoanelor sau legile democratiei.

Suntem deja martori, din ce in ce mai des, ai unei aplicari generice a legislației și ai unei manifestari a politicii cu riscul de a încălca aceleași drepturi despre care se sustine, pe de alta parte, ca s-ar urmari să fie protejate.

În calitate de creștini, pe baza învățăturilor și Tradiției milenare biblice, noi credem că Dumnezeu ne învață că tot omul are nevoie de ajutor, fără discriminare… mai ales discriminare politica. Iar Dumnezeu nu se oprește aici cu învățăturile Sale, ci merge chiar mai departe, indemandu-ne să-i iubim pe toți, chiar și pe cei care ne considera dușmanii lor.

Suntem avertizați, în Evanghelia Sfântului Matei, despre neglijarea celor mai importante parti “ale Legii: judecata, mila şi credinţa” (23, 23), în abordarea mult-invocatului “echilibru” de astazi. Trebuie să ne amintim cuvintele Domnului nostru, Care ne avertizeaza despre aceasta practica – de a alege mereu un obiectiv considerat mai important, concomitent cu compromiterea altuia la fel de important: “pe acestea trebuia să le faceţi şi pe acelea să nu le lăsaţi” (23,23).

Iubirea și iertarea, bunaintelegere, ne-ar feri de lipsa de dreptate sau de înțelepciune, acestea aparandu-ne, in plus, chiar si impotriva tendințelor noastre de a căuta răzbunarea, sau de a acționa în diferite moduri in fata celor care ne consideră dusmani ai lor. Noi nu ar mai trebui sa permitem ca decaderea noastră umană sa conduca la conflicte și la slabiciunile pe care le remarcam astazi cu totii, si cu care ajungem chiar sa ne laudam in strada si in jurnalele de stiri, televizate, ci ar trebui sa devenim cu mult mai demni in exploatarea drepturilor și libertăților daruite de Dumnezeu.

Într-un moment în care unii politicieni din tara noastra, repezentanti ai nostri, ajung sa foloseasca un limbaj care promovează diviziunea și polarizarea, este imperativ pentru toti cei aflati in poziții de influență sau de autoritate, indiferent dacă este vorba de conducerea Bisericii [https://lacasuriortodoxe.ro/politici/23334-bor-lupta-impotriva-coruptiei-nu-trebuie-folosita-in-scopuri-politice-partinice.html] sau de alt fel, sa reaminteasca toate valorile cruciale ale iubirii, acceptarii, iertarii și milei. Fara aceste valori, lumea noastră va deveni un loc mult mai ostil, în care ne vom obisnui sa-l lipsim pe celălalt, chiar si pe noi înșine și generațiile viitoare, de aceleași drepturi pentru care altii s-au luptat si care au existat de milenii.

Ca membrii ai unei Biserici care frecvent este atacata, înțelegem mult mai bine necesitatea protejării comunităților și persoanelor, a dialogului crestinesc desfasurat într-un mod care sa nu compromita integritatea noastră sau sa ajunga sa se opuna iubirii si omeniei, printr-o lectie publica deja mult prea mult mediatizata, chiar daca parerea celuilalt nu ne multumeste direct sau indirect.

Sa ne rugăm pentru înțeleptirea liderilor nostri, astfel incat ei sa devina un model, asa cum ar trebui de fapt sa fie, in respectarea valorii și sfințeniei fiecarei vieti si ale fiecarui cetatean roman.

COMUNICAT al Asociatiei Lacasuri Ortodoxe,Presedinte Ing. Catalin Ion

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.