Pr. George Massouh: Trump, vezi-ti de treaba ta!

Preşedintele Donald Trump a interzis intrarea refugiaţilor sirieni în SUA, pe termen nelimitat (vezi aici [https://www.mediafax.ro/externe/video-trump-inchide-granitele-sua-pentru-cetatenii-din-7-state-musulmane-si-suspenda-programul-pentru-refugiati-sirienii-au-interdictie-pe-termen-nelimitat-16136019] ). Scopul declarat al acestei manevre ar fi fost: protejarea SUA de islamistii radicali terorişti.

La scurt timp dupa adoptarea deciziei, părintele Georges Massouh, director al Centrului pentru Studii Creștine și Islamice al Universitatii din Balamand (Liban), a publicat un raspuns pe aceasta tema, pentru ziarul libanez Al Nahar [https://www.annahar.com/article/531758] .

Va oferim mai jos traducerea acestui articol, in care parintele Georges Massouh precizeaza:

“Suntem ingijorati de decizia domnului Donald Trump, Presedinte al Statelor Unite ale Americii, de interzicere a primirii cetățenilor anumitor țări, inclusiv ai Siriei, mai ales in ce priveste distincția aplicată în aceasta decizie, facuta între musulmani și creștini. Decizia sa este exclusiv o chestiune de suveranitate americana. Numai americanii au dreptul sa solicite raspunsuri din partea Președintelui lor și sa analizeze corectitudinea sau incorectitudinea acestei decizii. Prin urmare, ceea ce ne privește, este impactul deciziei sale asupra relațiilor dintre creștinii și musulmanii din țara noastră.

Din moment ce Trump a făcut o excepție pentru creștini în decizia sa, el ii consideră drept “minoritate” aflata în pericol. El joacă rolul de protector al minorității oprimate, dar, în același timp, el urmareste să ridice un zid de separare cu Mexicul “creștin”. De unde acest zel pentru creștinii sirieni, pe de o parte, și excluderea creștinilor mexicani, pe de alta parte? Asa incat, ceea ce il îngrijorează pe Trump, nu este viitorul creștinismului și al creștinilor din Orient, ci interesele Statelor Unite, și este dreptul lui ca Președinte al Statelor Unite ale Americii(…).

Marea majoritate a creștinilor sirieni nu doreste să fie considerata o minoritate. Acestia fac parte din țară, chiar înainte ca Islamul sa existe, și au rămas aici fără a primi favoruri din partea nimănui. Relațiile lor cu musulmanii au variat, cu siguranță, de la o perioadă la alta, în funcție de starea de spirit a liderilor, guvernatorilor și invadatorilor… dar s-au dovedit a fi una dintre componentele fundamentale ale țării. Prezența lor se extinde de la extremitatea nordica, Alep, Latakia, Hassake și pana in sudul extrem, Hauran și în “provincia Arabia”, traversand Hama, Homs, Tartous, Wadi al-Nasara și Damascul. Prin urmare, nu este posibila o discriminare între creștinii sirieni și alți sirieni.

Creștinii sirieni nu doresc ca domnul Trump sa ii trateze drept “creștini sirieni”, ci ca pe niste “cetățeni sirieni”. Interzice gazduirea sirienilor în țara sa, foarte bine. Dar, sa faca o excepție pentru creștini, nu este deloc un lucru bun. In plus, decizia implică existenta unei crize între musulmani și creștini, a faptului că creștinii ar fi persecutați de musulmani, iar viitorul lor în regiune ar fi amenințat… ceea ce nu este adevărat. Criza creștinilor și a musulmanilor a început înainte de apariția grupărilor islamiste extremiste. A început odata cu tirania practicata de regim. Prin urmare, criza creștinilor din Orient este totodata si criza musulmanilor înșiși, iar soluția crizei unora nu poate fi gasita fara a o gasi si pe a celorlalti. Destinele lor sunt interdependente și inseparabile. Este inutil să se iasă din acest cadru.

Nu există nicio îndoială că decizia domnului Trump contribuie la punerea de gaz pe foc in privinta rasismului, animozitatii și urii care mistuie lumea, insa, totodata, decizia servește intereselor celor pe care SUA și Rusia pretind ca ii combat, Statul Islamic, Al-Nosra și alte grupări teroriste similare. Cum este posibil sa lupti împotriva extremismului islamic, prin a vedea in toți musulmanii o amenințare pentru comunitatea internațională? A-i interzice, unui musulman, sa călătoreasca în Statele Unite, nu se traduce prin a-l acuza că ar fi terorist doar pentru că el este un musulman? Atunci, cum poate ignora domnul Trump faptul că Statul Islamic nu face nicio discriminare între sirienii musulmani și sirienii creștini, în operațiunile sale teroriste? În aceasta privinta – și numai in această privință – Statul Islamic pare a fi mai moderat decât Trump, din moment ce nu practică discriminarea rasială sau religioasă.

Această ipocrizie pe care Dl Trump o practica în tratamentul său privind situația creștinilor din Orientul Mijlociu nu este nouă. Ce au făcut Statele Unite ale Americii pentru creștinii din Palestina și Irak ramasi fara case? Ce a facut Occidentul, în general, pentru a preveni masacrarea armenilor sau a-i impiedica pe turci, atunci cand s-a prăbușit Imperiul Otoman, sa-i expulzeze pe greci din vestul Turciei, sa-i expulzeze pe siriaci din Mardin și Diyarbakir și sa-i expulzeze pe antiohieni?

Creștinii nu acceptă să fie pioni în mâinile rasiștilor. Ei sunt stăpânii propriului lor destin. Ei au traversat ani și secole grele, mai rele decât ceea ce se întâmplă acum, iar ei nu au fost eliminati. Ei sunt acolo. Ei vor rămâne acolo. Este țara lor și va rămâne așa. În ceea ce-l privește pe Dl. Trump, noi ii transmitem: “Vezi-ti de treaba ta!”.

[https://staticxx.facebook.com/connect/xd_arbiter/r/oVjM2wVZ10b.js?version=42#channel=ff44edbb93bfd4&origin=https%3A%2F%2Flacasuriortodoxe.ro] (function(d, s, id) {var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) return;js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.8&appId=545247332293448”;fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.