Crucea Sfintei Imparatese Tamara, redata lacasului care o adapostise initial (foto)

Biserica din Achinsk (Aci, Achi) a Sfantului Gheorghe (Episcopia ortodoxa georgiana de Shemokmedskaya) a reprimit Crucea Sfintei Regine Tamara, conform publicatiei “Karibce” (“Pridvorul”), citata de Blagovest Info.

În acest altar s-a aflat, din vremuri stravechi, o particica a Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Mantuitorul Hristos (din bratul orizontal al acesteia).

Potrivit istoriei, după una dintre luptele victorioase ale Reginei Tamara, acesta a oferit mai multe daruri acestei biserici – in perioada sec: VIII-IX. Printre daruri, s-a numarat si această cruce, realizata din argint si placata cu aur.

Crucea Sfintei Regine Tamara a revenit in aceasta biserica, prin Gheorghe Salukvadze, un descendent al Diaconului Arsenie Salukvadze, ultimul slujitor din Achi. Acestuia i-a revenit misiunea de a feri Sfanta Cruce de eventuale atacuri, de a o ascunde si de a avea grijă de ea, putand sa o redea Bisericii din Aci numai atunci când aici se va observa revigorarea vieții monahale. Acest ordin era specificat intr-un mandat acordat moștenitorilor Diaconului Arsenie Salukvadze, care astfel devenise gardian al Sfintei Cruci a Reginei Tamara.

George Salukvadze nu știa nimic despre istoria Sfintei Cruci, nici despre importanța acestui Sfant Altar, dar a îndeplinit onorabil legământul strămoșilor lor, reoferind Crucea lacasului care o adapostise initial.

Diaconul Arsenie Salukvadze s-a mutat la Domnul, la varsta de 102 ani, in anul 1851, fiind nascut în 1851. Gardianul îngropase Sfanta Cruce a Sfintei Tamara în curtea Bisericii Achi.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.