Patriarhul Rusiei si… Billy Graham: intalnire la Moscova, cu presedintele Asociatiei de Evanghelizare. Vezi ce s-a discutat…

In urma cu o zi, Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii s-a întâlnit cu William Franklin Graham, președintele Asociației de Evanghelizare “Billy Graham”.

Intalnirea a avut loc la reședința Patriarhală și Sinodala din Mănăstirea Sfantul Daniel din Moscova.

Patriarhul Kirill a remarcat că fondatorul Asociației de Evanghelizare, Rev. Dr. Billy Graham, a vizitat Moscova de mai multe ori, chiar și în perioada sovietică, în anii 1950, și în anii ‘80, când s-a adresat credincioșilor ortodocși, în Catedrala Yelokhovo a Botezului Domnului.

“Au fost multi misionari de diferite tipuri, inclusiv cei din țările occidentale, la începutul anilor ‘90, pe aici. Ei au încercat sa-i converteasca pe ortodocși, la credința lor, și au creat ingrijorare in relațiile noastre cu crestinii occidentali.

Îmi amintesc o întâlnire a predecesorului meu, Alexei al II-lea, Patriarhul, cu tatăl dumneavoastra, a declarat primatul Bisericii Ortodoxe Ruse, abordandu-l pe oaspete. Patriarhul Alexei al II-lea i-a vorbit despre situația dificilă din Rusia, și despre resentimentele pe care Biserica le-a experimentat, din cauza comportamentului acestor frați falși.

Iar tatăl dumneavoastra a spus că Asociația Billy Graham nu merge pe această cale, ci va dezvolta relații cu Biserica Ortodoxă Rusă. Această promisiune a fost îndeplinită”.

Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill a remarcat cu satisfacție bunele relații dintre Biserica Ortodoxă Rusă și Asociatia Evanghelica Billy Graham, menționând activitatile comune si recunoștința pentru furnizarea de asistență umanitară refugiaților din Ucraina.

Sanctitatea Sa a atins subiectul fundamentelor spirituale ale civilizației occidentale moderne.“Biserica Ortodoxă Rusă a fost activa în dezvoltarea relațiilor cu creștinii occidentali, chiar din timpul ‘războiului rece’. Am trăit în condiții grele, în situatia în care ideologia ateistă era dominantă și gandeam ca civilizația occidentala era creștină. Am apreciat foarte tare libertatea Bisericilor creștine din Occident și influența lor asupra vieții publice. Pentru noi, creștinii occidentali erau ca frații și surorile. Ei au fost aliații noștri”.

“Eu cred că, prin eforturile noastre comune, am reușit să exercitam o influență asupra schimbării climatului politic în relațiile Uniunii Sovietice cu Occidentul. Relațiile noastre s-au bazat pe înțelegerea apartenentei la una și aceeași civilizație creștină și pe mărturisirea valorilor noastre morale creștine comune”.

“Cu toate acestea” – Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a declarat, cu regret – “Occidentul a fost supus, in ultimii ani, unor schimbări radicale in viața spirituală și religioasă. Civilizația occidentală și țările occidentale au încetat să se mai identifice cu tradiția creștină și au adoptat ideea de societate în care valorile morale creștine nu ar trebui să mai fie dominante. Și apoi, au fost adoptate soluții legislative, în multe țări, inclusiv in Statele Unite ale Americii, care permit căsătoria intre persoane de același sex, egalând-o cu căsătoria normala pe care a poruncit-o Domnul. Persoanele care nu doresc să respecte aceste soluții, pot fi supuse represaliilor. Astăzi, creștinii care susțin importanța valorilor morale creștine sunt obligati să devină mărturisitori ai credinței, care trăiesc sub diferite feluri de presiune, inclusiv din partea mass-mediei”.

Patriarhul Kirill a remarcat faptul că Asociatia Evanghelica Billy Graham a mărturisit cu curaj credința și a apărat valorile creștine.

“Acest lucru ne dă un semn de speranță: există oameni, printre creștinii occidentali, asemănători noua în principiile etice, impartasindu-le cu Biserica Ortodoxă Rusă”, a spus Sanctitatea Sa, amintind că Patriarhia Moscovei a suspendat orice contacte și dialoguri cu Bisericile si comunitatile crestine care efectuează căsătorii intre persoane de același sex în biserica și care hirotonesc persoane de orientare sexuală netradițională, drept preoți și episcopi. “De exemplu, a trebuit să întrerupă legătura cu Biserica Episcopaliană din SUA, dar noi susținem Biserica Anglicană din America de Nord, care rămâne fidela eticii creștine. Aș dori să rețineți, încă o dată, rolul jucat de evanghelicii conservatori din Statele Unite, poziția lor oferindu-ne oportunitatea de a continua dialogul cu creștinii din America”.

Patriarhul Kirill și-a exprimat sprijinul in fata oaspetelui, în pozitia curajoasă pe care acesta o are in fata adevărului Evangheliei.

William Franklin Graham a transmis salutări din partea Rev. Dr. Billy Graham, Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Ruse, și a declarat că a fost un privilegiu pentru el să se întâlnească cu Sanctitatea Sa, multumind pentru ridicarea vocii pentru adevăr, în lumea care trece astazi prin grele incercari morale.

El a adăugat că este important să lucreze împreună, in sprijinirea creștinilor din întreaga lume, care lupta pentru adevăr.

Franklin Graham și-a exprimat îngrijorarea, in special, fata de persecutarea creștinilor din diferite regiuni ale lumii, în special în Orientul Mijlociu.

În ceea ce privește alte aspecte ale cooperării internaționale, Franklin Graham a menționat necesitatea unor eforturi comune în acordarea de ajutoare refugiaților din Siria și Afganistan, în Europa, asemenea ajutorului acordat refugiaților din Ucraina, în Rusia. Oaspetele i-a prezentat Sanctitatii Sale activitatea Asociatiei cu tinerii și copiii, lucrarea socială și educația creștină si și-a exprimat speranța in cooperarea cu Biserica Ortodoxă Rusă, pe diferite domenii de acțiune.

Franklin Graham își exprimă recunoștința față de Biserica Ortodoxă Rusă și Întâistătătorul ei, spunand că s-a rugat la Dumnezeu să-l ocroteasca pe Sanctitatea Sa si sa-i dea putere in sustinerea pozițiilor morale și a adevărului Cuvântului lui Dumnezeu în lumea in schimbare rapida.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.