La Targul Comunitatilor Rurale, se vor impleti nuiele, pentru cosuri si corfite… – un nou eveniment in parteneriat media Lacasuri Ortodoxe

Perioadă: 3-4 octombrie 2015;

Program: între orele 11 şi 17;

Locaţie: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului (Târgul de ţară, gospodăria din Perişani)

O zonă pe care multă lume încă nu o cunoaşte, va fi ,,expusă” în acest sfârşit de săptămână la Muzeul ASTRA. Este vorba despre comuna Perişani, o aşezare situată la aproximativ 70 de km de Sibiu, în Ţara Loviştei sau, mai precis, în zona muntoasă din nordul judeţului Vâlcea. Din această comună vor fi puse în scenă la Muzeul ASTRA cele mai reprezentative traditii. Menţionăm aici: prelucrarea lemnului de către ultimii meşteri rudari din satul Poiana, dar şi povestile unei comunităţi pe cale de dispariţie cu tradiţiile ei folclorice.

La Târgul Comunităţilor Rurale se vor împleti nuiele si apoi vor fi transformate în coşuri şi corfiţe de către 20 localnici din Perişani. Coordonator de atelier va fi tanti Maria din Poiana, deoarece comunitatea locală susţine că numai ea mai ştie să facă aşa ceva.

,,Zona Perişani este un paradis natural, o zonă de un pitoresc aparte, renumită pentru hărnicia locuitorilor săi care se îndeletnicesc din cele mai vechi timpuri cu prelucrarea lemnului şi creşterea animalelor.

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului deţine o Gospodărie cu atelier de rudar din satul Poiana, comuna Perisani, judeţul Valcea, gospodărie ce a fost integral restaurată şi repusă în circuitul de vizitare în cadrul proiectului Patrimoniu Deschis, fiind inclusă în Calea Minorităţilor Etnice.”, a declarat Mirela Iancu, Directorul Departamentului de Marketing C.N.M. ASTRA.

Atelierele interactive vor fi completate cu muzica şi portul popular, precum si cu traditiile gastronomice din zona Perişani. Oamenii locului vor arăta vizitatorilor cum se face brânza de burduf şi telemeaua de Perişani, dar şi cum se culeg şi apoi se pun la murat bureţii de fag. Este interesant de ştiut faptul că în privinţa acestor bureţi de fag, avem de a face cu o tradiţie locală, deoarece an de an în Perişani se organizează un concurs al celor mai buni culegători de bureţi.

Primele două ediţii ale acestui târg au fost organizate în 2014 cu participarea comunei Şeica Mică şi Cârţişoara. Evenimentul face parte din programul Muzeului ASTRA pentru promovarea patrimoniului cultural din mediul rural aşa cum se pastrează el în satele din Romania.

Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu.

Info text & responsabil acţiune C.N.M. ASTRA: Mirela Iancu, Director Marketing C.N.M. ASTRA

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.