Noi descoperiri, intr-o sinagoga veche bizantina din Galileea

Săpăturile efectuate in vechea sinagoga din Horvat Kur (Israel), datând din perioada bizantină (secolele IV-VII dupa Hristos) au dus la descoperirea unei podele mozaicate, colorata, parțial conservata.

Mozaicul prezinta, in partea de sus, o menora, împreună cu o inscripție care menționează numele El’azar, precum și numele tatălui și bunicului acestuia.

Aceștia ar fi putut fi membri influenți ai comunității locale evreiești din Horvat Kur, în perioada bizantina. El’azar și strămoșii săi, probabil, au ajutat la construirea sinagogii și a podelei mozaicate.

Menorah – un sfesnic sacru evreiesc, cu sapte brate – a fost unul dintre cele mai importante simboluri religioase ale Iudaismului vechi târziu. Inscripțiile care menționează persoane care au făcut donații pentru clădirile publice erau, de asemenea, o caracteristică proeminentă a clădirilor publice vechi, inclusiv a sinagogilor evreiești, bisericilor creștine și templelor păgâne. Insa, combinația de nume, din inscripția Horvat Kur, nu a mai fost intalnita înainte.

Menora, în perioada bizantina, devenise un simbol popular în sinagogile evreiești, putand fi un semn că sinagoga juca un rol mai important în viața comunității evreiești. Mozaicul de la Horvat Kur confirmă această imagine generală, dar adaugă, de asemenea unele noi detalii. Acesta prezintă, spre exemplu, cate o lampă cu ulei pe fiecare din cele șapte brate ale menorei. Lămpile sunt dispuse simetric în jurul lămpii centrale. Lampa centrală are fitil și flacăra este situata în mijlocul lămpii, ceva necunoscut în înregistrarile arheologice.

Studiile viitoare vor examina mai îndeaproape forma specifică a acestei lămpi, conform unui comunicat al Kinneret Regional Project.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.