Patriarhul Serbiei: Operatiunea Furtuna, o tragedie de proportii biblice

Patriarhul Irinej, al Bisericii Ortodoxe Sârbe, a declarat în timpul primei comemorari a Zilei Amintirii Suferinței și Persecutarii Sârbilor, in urma cu doua zile, că Operațiunea Furtuna a Armatei Croate, de acum 20 de ani, a fost “o tragedie de proporții biblice”, lovind poporul sârb – “o crimă gravă comisa de frații noștri în credință, cu care împărtășim legături istorice comune”.

Patriarhul sârb a declarat că actiunea a fost comisă de către cei care erau frații noștri în credință, în aceeași Biserică, dar “cu mica deosebire că suntem ortodocși și ei sunt romano-catolici” – conform “InSerbia”.

O propunere recentă a Papei Francisc, de infiintare a unei comisii alcatuite din reprezentanți ai popoarelor sârb și croat, care sa studieze motivele acestei uri intre cele doua popoare si natiuni vecine, este încurajatoare, a declarat Patriarhul Irineu, în Sremska Raca, un sat pe râul Sava, în nord-vestul Serbiei, unde a luat parte la evenimentul central comemorativ.

Patriarhul a subliniat faptul că sârbii nu au fost un popor adept al genocidului și nu au facut niciodata asa ceva. Dimpotrivă, mulți au pierit ca urmare a crimelor împotriva lor, dar au fost prezentati ca o națiune care urăște, persecută și ucide, a mai spus el.

“O astfel de imagine este departe de ceea ce suntem cu adevărat”, a spus Patriarhul Irineu, adăugând că răul și răutatea nu au adus nimanui nimic bun și subliniind faptul că iubirea ar trebui să câștige in orice caz, și ar trebui să fie prețuită în inimi si intre națiuni.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.