Patriarhul siriac Afraim II: nu-i cer Occidentului decat sa opreasca inarmarea asasinilor

Recent, la doar cateva zile dupa intoarcerea sa dintr-o vizita efectuata la Vatican, Patriarhul ortodox siriac Afraim II (Efrem) a acordat un interviu publicatiei Abouna. Va oferim traducerea catorva randuri din continutul acestui interviu, semnat de Gianna Valente, legate de situatia politica din Orientul Mijlociu:

În Occident, mulți insista că trebuie făcut ceva pentru creștinii din Orientul Mijlociu. Este nevoie de intervenție militară?

Nu cerem Occidentului o intervenție militară pentru apărarea creștinilor și celorlalti oameni. Noi ii cerem sa stopeze inarmarea și sprijinirea gruparilor teroriste care distrug țările noastre și ne masacreaza populatia. Dacă doresc să ajute, atunci ar trebui să sprijine autoritățile locale, care au nevoie de armata și de forțe suficiente pentru a menține securitatea și a apăra populațiile respective împotriva atacurilor. Instituțiile de stat trebuie să fie consolidate și stabilizate. În schimb, ceea ce vedem, este o dezmembrare a forțată a acestora, alimentata din exterior.

Înaintea călătoriei dvs. recente în Europa, Dvs. împreună cu episcopii Bisericii Ortodoxe Siriace, v-ati intâlnit cu Președintele Assad. Ce v-a spus?

Președintele Assad ne-a îndemnat să facem tot ce ne sta in putinta, pentru a preveni exodul crestinilor din Siria. “Știu că suferiți”, a spus el, “dar vă rugăm să nu lăsați acest pământ, care a fost casa voastra de mii de ani, chiar dinainte de aparitia Islamului”. El a spus că creștinii sunt utili, de asemenea, atunci când va veni momentul reconstruirii acestei tari devastate”.

Assad v-a cerut sa-i transmiteti vreun mesaj Papei?

El ne-a spus să-i cerem Papei și Vaticanului sa foloseasca diplomația și rețeaua proprie de contacte, pentru a ajuta guvernele să înțeleagă ce se întâmplă cu adevărat în Siria. Pentru a le ajuta să inteleaga starea reală a lucrurilor”.

Unele cercuri occidentale ii acuza pe creștinii din Orient ca sustin regimuri autoritare.

“Nu, noi nu sustinem pe Assad și așa-numitele guverne autoritare. Noi pur și simplu recunoaștem guvernele legitime. Majoritatea cetățenilor sirieni sprijina guvernul Assad și l-au sprijinit întotdeauna. Recunoaștem conducătorii legitimi și ne rugam pentru ei, așa cum Noul Testament ne învață. De asemenea, vom vedea că, pe de altă parte, nu există nicio opoziție democratică, ci numai gruparile extremiste. Mai presus de toate, vom vedea că, în ultimii ani, aceste grupari si-au bazat acțiunile pe o ideologie care vine din exterior, adusa aici de predicatori ai urii, susținuti de Arabia Saudită, Qatar și Egipt. Aceste grupari primesc, de asemenea, arme prin Turcia, dupa cum vedem in mass-media” (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Ce este in realitate Statul Islamic? Este adevărata față a Islamului, sau o entitate artificială, folosita în jocurile puterii?

“Statul Islamic (Daesh), nu este cu siguranță Islamul pe care il stim si langa care am trait sute de ani. Există forțe care-l alimentează cu arme și bani, pentru că este util în ceea ce Papa Francisc numește “războiul fragmentat”. Dar toate acestea se bazează, de asemenea, pe o ideologie religioasă perversa, care se pretinde a fi inspirată din Coran. Iar acest lucru a devenit posibil, fiindca în Islam nu există o structură de autoritate, care sa aiba puterea de a oferi o interpretare autentică a Coranului și sa demonstreze, cu autoritate, respingere fata de predicatorii urii. Fiecare predicator poate oferi interpretarea proprie a versetelor, justificand violența și emitand decrete fatwa, fără nicio autoritate care sa-i contrazică”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.