100.000 de oameni, pe o distanta de 150 de km: ieri a pornit procesiunea masiva de la Velikorestkoie

O procesiune masiva a tuturor rusilor va avea loc în cinstea Sfantului Nicolae, pana pe 8 iunie 2015, de la Kirov la Velikoretskoïe, la 800 km de Moscova

Conform unor surse aflate in zona, ieri, procesiunea a pornit din Eparhia de Vyatka. Este vorba despre o procesiune solemnă cu Icoana Sfantului Nicolae, din orașul Kirov în satul Velikorestkoïe, pe malurile râului “Velikaya”, acolo unde o icoană facatoare de minuni a Sfântului Nicolae a fost descoperita in urma cu 600 de ani (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Pentru prima dată, Mitropolitul de Vyatka și Slobodsk, Marcu, va conduce procesiunea cu rugăciune, deplasandu-se pe o distanță de peste 150 km. Alaturi de Mitropolit, zeci de mii de credincioși vor participa la acest pelerinaj, proveniti din Eparhiile de Vyatka, Urjumsk, Iaransk și din alte locuri, si mai mult de 70 de preoți și diaconi ai Bisericii Ortodoxe Ruse.

În acest an, intrucat manifestarile ce vor avea loc pe malurile râului Velikaya se organizeaza intr-o zi de sambata – 6 iunie – este asteptata o prezenta de pana la 100.000 de oameni.

Pelerinii ortodocși vor merge mai mult de 150 km: pe câmpuri, prin păduri și mlaștini, cu opriri în unele localități, intonand rugăciuni catre Sfântul Nicolae, în aer liber.

Icoana Sfântului Nicolae a fost descoperita în 1383, pe malurile râului “Velikaya”, de unde și numele de “Velikorestkaia”. In jurul anului 1400, icoana a fost transferata în orașul Khlynov, numit Vyatka, și apoi, în perioada sovietică, Kirov. În 1935, în timpul distrugerii catedralei orașului, de către comuniști, icoana s-a pierdut. Procesiunea a fost interzisa în anii 1930 și reluata oficial în 1989. De atunci, are loc în fiecare an, la începutul lunii iunie.

Acum, în locul icoanei făcătoare de minuni a Sfântului Nicolae, care s-a pierdut, credincioșii poarta in procesiune unele copii ale acesteia. În anul 2000, Patriarhul Moscovei, Alexei al II-lea, a acordat acestei procesiuni statutul de “pan-rusa” (a tuturor rusilor). Procesiunea are loc in fiecare an, intre 3 si 8 iunie. Cele mai importante manifestari sunt organizate pe 5 și 6 iunie, în apropierea râului Velikaya și în bisericile din zona Velikoretskoie si din apropierea Manastirii Sfantul Trifon. Potrivit tradiției, personalitățile provinciei și orasului iau parte la aceste solemnități.

Despre acest pelerinaj masiv, puteti citi mai multe dand click aici! [https://lacasuriortodoxe.ro/turism-pelerinaje/13961-stiri-pelerinaje-drumul-sfant-velikoretsky-procesiunea-rusiei-5-zile-180-km-cu-icoana-sf-nicolae-despre-care-mass-media-tace.html]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.