A decedat ultimul (singurul) preot al Bisericii Ortodoxe Autonome a Chinei

Cel mai vechi si singurul cleric al Bisericii Ortodoxe Autonome a Chinei, de cetatenie chineză, părintele Michel Wang Quansheng, a decedat, după ce a slujit Biserica mai mult de 50 de ani.

Parintele Michel (Mihail) s-a născut în 1925. În 1958 a fost hirotonit preot, de către Episcopul Simeon (Du) de Shanghai, primul episcop ortodox al Chinei, care a fost, de asemenea, si ultimul episcop al Bisericii Ortodoxe Autonome Chineze. După moartea Episcopului Vasile de Beijing (Yao Fu’an + 1962) și apoi a Episcopul Simeon de Shanghai (Du, + 1965), Biserica din China a rămas fără arhipastori. Persecuțiile care au urmat “revoluției culturale” au făcut imposibilă viața eclezială. În 1980, autoritățile chineze si-au mai schimbat oarecum atitudinea lor față de Ortodoxie.

În luna noiembrie 2007, au avut loc demonstrații la Moscova, dedicate celei de-a 50-a aniversari a Bisericii Ortodoxe Autonome din China. Cu acest prilej, Patriarhul Alexei al II-lea l-a decorat pe Preotul Michael Wang, cu Medalia Sfantului Serghie de Radonej, de prim rang.

În 2008, în timpul sărbătorii Cincizecimii, preotul Michael Wang, cu permisiunea autorităților chineze, a participat pentru prima dată la Sfanta Liturghie, la sediul Consulatului General al Rusiei.

În luna august 2009, in Labdarine, Mongolia Interioară, părintele Michel a sfintit Biserica “Sfantul Inochentie de Irkutsk”, construita in 1990. Este una din cele patru biserici care beneficiază de statut oficial in China. Iconostasul, dezvoltarea și podoabele liturgice au fost donate de către Eparhia de Chita și Zabaïkal, care este responsabila de parohie, conform deciziei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse.

În luna mai 2013, părintele Michael Wang a slujit alaturi de Patriarhul Kirill, în timpul primei vizite a acestuia din urma în China. O Sfanta Liturghie a avut loc, apoi, în Shanghai, în Catedrala Maicii Domnului “Ajutatoarea celor Pacatosi”, sfintita de Sfântul Ioan de Shanghai.

În ultimii ani, parintele Michel a locuit în Shanghai. Numărul creștinilor ortodocși din China este, în prezent, estimat la 15.000. In majoritate, acestia trăiesc în Beijing, Shanghai, provincia Heilongjiang și Mongolia Interioară. Exista preoti ai Patriarhiei Moscovei care slujesc în parohiile Beijing, Shanghai și Guangzhou. In Hong Kong, slujbele sunt oficiate de preoți ruși și chinezi. In acest oras, mai există, de asemenea, o parohie aflata sub jurisdictia PatriarhieiConstantinopolului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.