Seminarul ortodox din Halki ar putea fi redeschis, contra unui schimb

Seminarul ortodox de pe insula Halki (Turcia) ar putea fi redeschis, în schimbul deschiderii unei moschei in Salonic, Grecia. Această condiție a fost pusa de către Președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Conform publicatiei Blagovest, această informație a fost răspândita de către ziarul turcesc Hürriyet, facand referire la redactorul-șef al revistei, care ar fi discutat problema cu Erdogan în persoană. Președintele turc a spus că el este gata sa-si dea consimțământul cu privire la redeschiderea Seminarului Ortodox din Halki; cu toate acestea, a adăugat el, Grecia nu a demonstrat intenția de a deschide moschei pe teritoriul său. Ulterior, Metin Kulunk, membru al Partidului Justiției și Dezvoltării, al lui Erdogan, a precizat că Președintele ar fi facut referire la Moscheea Fethiye Cami din Atena, și nu la o moschee din Salonic.

Închiderea, în 1971 a Seminarului Ortodox din Halki a lipsit clerul Patriarhiei de la Constantinopol de pregatirea propriilor teologi în Turcia. Lipsa unei școli teologice ortodoxe pe teritoriul Turciei înrăutățește situatia Patriarhiei Constantinopolului, în general: în conformitate cu legile turcești, numai cetățenii din Turcia au dreptul să dețină posturi de top în Patriarhia Ecumenică, iar acum ei pot avea parte de o educație teologică doar în străinătate.

Seminarul din Halki a fost înființat în 1844, de către Patriarhul Ecumenic Gherman al IV-lea. In perioada 1844-1971, scoala teologica a emis 930 certificate de absolvire. Deși majoritatea studenților săi au fost membri ai Patriarhiei de Constantinopol, au existat și creștini ortodocși din alte țări, printre care catolici și protestanți, care au participat la cursuri postuniversitare.

În 1964, autoritățile au interzis acceptarea de studenți străini la seminar, iar în 1971 școala teologică a fost închisă complet.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.