Antrenorii de sport trebuie sa fie modele de integritate pentru tineri

Într-un mesaj adresat participanților la un seminar internațional privind rolul antrenorilor de sport, Papa Francisc a vorbit despre rolul crucial pe care acestia il joacă, mai ales în viața tinerilor.

Seminarul de două zile a fost organizat de către Departamentul de Sport al Consiliului Pontifical pentru Laici și s-a concentrat pe formarea profesională, personală și spirituală a antrenorilor de sport, ca modele pentru următoarea generatie.

In mesajul adresat participanților la seminar, Papa Francisc a declarat ca toti avem nevoie de oameni înțelepți, maturi și bine echilibrati, în viața noastră, pentru a ne ajuta să creștem în credință, în relațiile de familie și în domeniul in care lucram.

Un educator adevărat, a continuat el, este o persoană care ne încurajează să ne asumam o nouă activitate fără frică, ne ajută să avem încredere în noi înșine și in tovarășii noștri, și ne susține în momentele dificile, precum și in momentele de bucurie și succes.

In timpul copilariei si adolescentei, a spus el, acest lucru este deosebit de important, intrucat cautam modele și simtim nevoia sa ne afirmam si sa fim apreciati. În timpul acestei faze delicate, a declarat Papa Francisc, conform Radio Vatican, responsabilitatea antrenorilor (formatori) este imensa, deoarece acestia pot avea o mare influență asupra comportamentului și dezvoltarii personalității copilului.

Mai presus de toate, a spus el, antrenorii trebuie să fie modele de integritate și imparțialitate, de bucurie și răbdare, intrucat tinerii vor fi influențati mai mult de comportamentul unei persoane, decât de cuvintele acesteia.

În cele din urmă, Papa Francisc a vorbit despre importanța credinței și a spiritualității, care ne ajuta sa păstram valorile autentice ale sportului, nepermitandu-ne sa fim condusi de presiunea creata de interesele economice. Formatorii, a spus el, pot juca un rol esențial în crearea unui climat de solidaritate și incluziune, ajungând la tinerii care risca sa fie marginalizati de societate.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.