Ucraina: Patriarhul Kirill il apreciaza pe Papa, dar ii critica pe greco-catolici

Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii a lăudat poziția Vaticanului privind criza ucraineană, dar a condamnat activitățile din Ucraina, ale adepților Bisericii Greco-Catolice (uniați).

“Papa Francis și secretarul de stat al Sfântului Scaun au luat o poziție considerabila privind situația din Ucraina, evitând evaluările unilaterale și solicitand încetarea războiului fratricid”, a declarat Patriarhul, la o ceremonie ocazionata de primirea unui doctorat onorific din partea Academiei Diplomatice a Ministerului de Externe Rus (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

O astfel de poziție coincide cu cea a Patriarhiei Moscovei, a spus Patriarhul.

“Acest lucru este foarte important, deoarece, după cum știm, greco-catolicii și schismaticii din Ucraina au luat o poziție unilaterală, turnand gaz pe foc, incitand la sentimente negative, ridicand oamenii unii împotriva altora și numind asta protejarea intereselor naționale, profitand de bisericile ortodoxe și transformandu-se, dintr-o forță de menținere a păcii, într-una ideologică, care servește unei singure parti a conflictului civil”, a explicat liderul Bisericii.

Astăzi, numai Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei are potențial de menținere a păcii, și este “persecutata tocmai pentru că ramane ferm pe poziția sa”, a incheiat acesta.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.