Unui protopop i se interzice sa mai slujeasca, din cauza predicii sale “necugetate”

In aceste zile, unui cleric slujitor al Bisericii Sfantul Inochentie, din Eparhia de Ekaterinburg, de sub patriarhia Moscovei – protopopul Vladimir Zaitsev – i s-a interzis sa mai slujeasca, de catre superiorii sai, pentru exprimarea unei pozitii in contradicție cu poziția Bisericii Ortodoxe Ruse, despre ceea ce se întâmplă în Ucraina. Acesta lansase, anterior, un apel public, de a merge in regiunea Lugansk, în scopul de a “bate gunoiul fascist”.

Acest fapt a făcut obiectul unei proceduri a Consiliului Eparhial al Episcopiei de Ekaterinburg, care în cadrul reuniunii a emis o decizie, in care se precizeaza ca declarația personala sensibila politic a Protopopului Vladimir Zaitsev ar fi putut insemna binecuvântarea Bisericii de a participa într-un război fratricid, nerespectand de fapt aspirațiile credincioșilor Bisericii Ortodoxe Ruse, exprimate in cadrul Sfintei Liturghii, de pace în țara ucraineană.

Declaratiile sale au cauzat proteste publice, actul fiind catalogat de Biserica drept unul necugetat.

Temporar, pana la o decizie finala in aceasta privinta, înainte de Paști, Protopopului i s-a mai interzis sa slujeasca în Biserica Sfantul Inochentie Mitropolitul Moscovei, din Ekaterinburg, avand binecuvântare să ramana în Mănăstirea Sfinților Mucenici Imparati, aflata in aceeasi Eparhie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.