publicat în: Arhivă

Tactica atacului din Kenya, asupra Colegiului din Garissa, nu este una noua

Expertii au declarat ca atacul terorist de ieri, de la Colegiul Universitar Garissa din Kenya, este o încercare a gruparii al-Shabaab de a provoca disensiuni intre creștini și musulmani și de a aprofunda diviziunile religioase din țară.

Atacul face parte, astfel, dintr-o strategie a grupului militant somalez Al-Shabaab, precizeaza publicatia Sputnik.

“Ei [Al-Shabaab] vor să arate că sunt încă o mare forță, incercand sa inflameze violența religioasă și sectară, în scopul aprofundarii diviziunilor în Kenya și al atragerii de sprijin din partea tineretului musulman”, explica Directorul de program al Centrului de Studii Strategice și Internaționale in Africa, Jennifer Cooke.

Cooke a explicat că Al-Shabaab, de multe ori, caută să-i ucida pe crestini, prin separarea lor de musulmani, o tactica folosita si in alte atacuri, cum ar fi cel de la Westgate Mall Nairobi, din septembrie 2013, unde au ucis 67 de persoane.

Atacul de ieri, de la Colegiul Universitar din Garissa a lasat in urma 147 de morți și 9 răniți in stare critica. In cursul diminetii, un comando islamist i-a împușcat pe cei doi paznici care pazeau intrarea în Colegiu, apoi a deschis focul în interiorul campusului.

Atacul din Garissa nu a fost prea deosebit de atacul din Mall-ul din Nairobi, a comentat profesorul de istorie al Facultatii din Boston, Allison Blakely, citat de Sputnik.

Blakeley a explicat că, în Nairobi, Al-Shabaab a incercat să-i separe pe creștini de musulmani, executandu-i dupa raspunsurile date la întrebări precum: cine era soția Profetului Mahomed?.