publicat în: Arhivă

Noi afirmatii provocatoare la adresa Bisericii Ortodoxe Ruse

Departamentul Juridic al Patriarhiei Moscovei confirmă faptul că Episcopia de Simferopol (Crimeea) continuă să facă parte din Biserica Ortodoxa Ucraineana.

Luand in considerare schimbările din 2014 [înapoierea Crimeei catre Rusia], eparhiile Bisericii Ortodoxe situate în Crimeea (Ucraina) au pregătit noi proiecte privind statutul lor.

În iunie 2014, o noua formulare a articolelor Eparhiei de Simferopol a fost aprobata de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, iar documentul a fost transmis organelor de înregistrare, care au remarcat că anumite dispoziții ale statutului nu corespund cerințelor legislative ale Rusiei. Unele versiuni de lucru, intermediare, ale articolelor, au fost puse la dispoziția jurnaliștilor.

Textul final a fost recunoscut de către organele de stat, ca îndeplinind cerințele legislației din Rusia, și a fost înregistrat pe 24 decembrie 2014, de către Ministerul Justiției Federației Ruse.

“Afirmatiile recente, conform carora statutele inregistrate ale Eparhiei de Simferopol și Crimeea ar include prevederi privind trasferarea unor proprietati catre Biserica Ortodoa Rusa nu corespund realității și sunt provocatoare” – se arata intr-un comunicat lansat ieri de Biserica Ortodoxa Rusa, citat de Interfax.