Discutii intre Ambasadorul Bosniei si Hertegovinei si Patriarhul Romaniei

In ziua de 11 martie 2015, la Reşedinţa patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit în vizită de prezentare pe Excelenţa Sa Doamna Nina Sajić, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Bosniei şi Herţegovinei în România.

Excelenţa Sa a mulţumit pentru primire şi a prezentat diferite aspecte ale vieţii social-politice şi religioase din Bosnia şi Herţegovina. În acest sens, Doamna Ambasador a subliniat rolul important al Bisericii Ortodoxe din ţara sa în care locuiesc şi creştini, dar şi musulmani (40%). În Bosnia şi Herţegovina există un Consiliu Interreligios al principalelor culte religioase, organism care cultivă un climat de respect reciproc şi pace socială, în contextul relaţiilor istorice, etnice şi religioase complexe din această ţară.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a menţionat că în România Statul este neutru şi respectă autonomia cultelor religioase. În acelaşi timp, autorităţile de stat recunosc cultelor religioase rolul important de factori ai păcii sociale şi cooperează cu acestea în derularea unor programe sociale, educaţionale şi culturale în favoarea societăţii româneşti. Cultele religioase recunoscute din ţara noastră, a precizat Patriarhul României, au constituit, în anul 2011, Consiliul Consultativ al Cultelor din România, care se întruneşte periodic pentru a prezenta o viziune comună în diferite probleme. În acest sens, Preafericirea Sa a amintit de recentul Apel comun al acestui organism interreligios în favoarea continuării prezenţei educaţiei religioase în învăţământul public românesc.

De asemenea, Patriarhul României a subliniat importanța intensificării cooperării între popoarele şi Bisericile din Balcani. În acest context, Preafericirea Sa a menţionat că Patriarhia Română doreşte să extindă organizarea de pelerinaje, prin Biroul de pelerinaje şi Agenţia Basilica Travel, în Bosnia şi Herţegovina pentru cunoaşterea de către credincioşii români a locurilor sfinte şi a vieţii religioase din această ţară. Doamna Ambasador a primit cu bucurie această propunere.

Biroul de presă al Patriarhiei Române

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.