STIRI Biserica atacata | Repetarea persecutiilor sovietice asupra credinciosilor din Ucraina

Conform Interfax, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse la Strasbourg, egumenul Filip (Ryabykh – foto), a facut apel la incetarea si interzicerea persecutarii creștinilor ortodocși din Ucraina, asemanand-o cu cea din perioada sovietica.

Din cate se stie, incepand din luna ianuarie, Consiliul Kievului a exclus Biserica Ortodoxă Ucraineană din lista organizațiilor religioase care au privilegii la plata impozitului pe bunuri imobiliare. Primarul Kievului, Vitaly Klichko, a numit decizia deputaților “neconstituțională” și a cerut anularea acesteia.

“Se demonstrează că autoritățile sunt gata să declare o organizație religioasă, drept inamic politic al lor, și pornesc o campanie de discriminare și asuprire a drepturilor acesteia”, a spus preotul, într-un interviu pentru revista “Ogonyok”.

Oficialul Bisericii a subliniat numeroasele actiuni de distrugere si incendiere a bisericilor ortodoxe, capturarea de biserici de către grupurile auto-proclamatei Patriarhii a Kievului, amenințările la adresa preoților și credincioșilor Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, de sub Patriarhia Rusiei, majoritara in tara.

Potrivit acestuia, rezoluțiile de tipul deciziei menționate, a Consiliului Kievului, “pun gaz pe foc in confruntarile civile interne din Ucraina”.

“Reprezentanța la Strasbourg informează, de asemenea, Consiliul Europei, despre aceste fapte. Cred că ar trebui să se facă mai multe, în caz contrar suntem martorii unor persecuții pornite împotriva Bisericii canonice a Ucrainei, similare cu persecuțiile ateiste sovietice”, considera preotul.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.