De vorba cu castigatorul Trofeului FAO 2014. “Maia, istorie si spiritualitate” ia marele premiu

Va oferim mai jos un scurt interviu cu Pr. Tudor Sebastian Gabriel, producatorul filmului de succes care a obtinut TROFEUL FAO 2014, oferit in cadrul Festivalului “Filmul Anului Ortodox”. De asemenea, nu uitati ca, in galeria foto a articolului de fata, puteti vedea mai multe fotografii surprinse in timpul Galei de aseara…

“Echipa FAO: Cum va simtiti in calitatea de castigator? Cum vi s-a parut competitia?

Parintele Tudor Sebastian Gabriel: Nici acum nu-mi vine sa cred. Competitia a fost ceva extrem de frumos. Nu am cuvinte sa apreciez modul in care s-a desfasurat totul. Trebuie sa le multumesc, Preasfintitului Parinte Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, si tuturor celor implicati in desfasurarea acestui festival de film scurt. Pentru mine, totul a fost si este inca uimitor; inclusiv primirea acestui premiu. Nu-mi vine sa cred. Nu ne asteptam sa obtinem marele Trofeu si totul ne-a luat prin surprindere.

Echipa FAO: Dar jurizarea, cum vi s-a parut?

Parintele Tudor Sebastian Gabriel: Jurizarea a fost foarte buna. Am apreciat foarte tare faptul ca jurizarea on-line a contat intr-o proportie de 15%, in sensul ca nu i s-a acordat nici prea multa si nici prea putina importanta. De altfel, s-a vazut in cazul nostru, rezultatul celorlalte variante de votare. A contat numarul voturilor din sala, numarul voturilor partenerilor si, mai ales, al juriului final. Noi nu ne asteptam. Si acum, inca, sustin ca nu aveam cel mai bun film. Au fost multe bune, iar noi puteam sa-l facem, de asemenea, mai bun. Toti am muncit si am fost bucurosi sa o facem, fapt pentru care m-as bucura din suflet ca, in editiile viitoare, ceilalti participanti sa aiba ocazia sa isi ia “revansa”. cred, insa, ca a castigat cel care a transmis mai mult publicului.

Echipa FAO: Care credeti ca va fi reactia parohienilor?

Parintele Tudor Sebastian Gabriel: Cei din parohie se bucura foarte mult. Deja, eu le spusesem ca oricum se vor putea bucura de o diploma de participare. Era ceva si aceasta diploma, pentru mine, ca preot al lor, si pentru ei. Dar acum, cand ma intorc in parohie cu TROFEUL cel mare, vor fi uluiti, ca si mine. Cu siguranta, simt o bucurie foarte mare. Au muncit la acest film, alaturi de mine. Facem multe lucruri frumoase impreuna.

Echipa FAO: In filmul dumneavoastra apareau cateva doamne in varsta, cantand…

Parintele Tudor Sebastian Gabriel: Intr-adevar, acela este… corul parohiei noastre. Este un cor pe care l-am format din acele doamne, care ne ajuta la fiecare slujba, asa incat toti cei prezenti in biserica sa poata asculta o muzica bisericeasca interpretata cat mai corect. Le multumesc si lor si celor din parohie, consiliului parohial. TROFEUL le apartine si lor, nu doar mie. Cu siguranta, el va fi pastrat la biserica satului. Va zic sincer, la cate emotii am si cat de tare ma bucur, as fi in stare sa il imprumut, pe rand, fiecaruia dintre ei, acasa, sa-l tina ceva timp, ca sa se poata bucura la maxim de el. Trofeul ne bucura pe toti, ne apropie si mai mult. Toti am lucrat la acest film. A fost o mare supriza obtinerea acestui Trofeu. Chiar as vrea sa va zic, eu sunt putin mai perfectionist, si iau deja in calcul o participare mai serioasa la urmatoarea editie. Cred ca vom lua mai in serios asta.

Echipa FAO: Preasfintitul Parinte Vincentiu a spus, in cuvantul de deschidere, ca filmul poate fi o varianta de marturisire ortodoxa. Credeti ca acest festival sau, mai exact, lucrarea in comun la realizarea unui film al parohiei, pentru competitie, poate mari comuniunea in cadrul parohiei? Ii poate uni pe credinciosi?

Parintele Tudor Sebastian Gabriel: Cu siguranta. Chiar si realizarea acestui film, v-am spus, a insemnat o apropiere mai mare. Ca sa nu mai zic, acum, si de premiu… Acest trofeu si lucrarea mai ales, impreuna, alaturi unul de celalalt, fiecare cu ideile si sufletul sau, ne apropie si ne tin alaturi. Avem multe alte actiuni in comun si asta ne place mult. Va multumim tuturor, inca o data! Iar, daca imi permiteti, in acest sens, as avea o mica sugestie pentru editiile viitoare: m-ar bucura ca toti cei care au castigat sa aiba la dispozitie un spatiu dedicat, in cadrul Galei de premiere, in care sa le poata aduce multumiri, PS Parinte Vincentiu, reprezentantilor Festivalului, organizatorilor, cat si celor care au ajutat in producerea filmelor. La aceasta Gala, am simtit lipsa unui astfel de interval de timp dedicat acestui lucru, desi recunosc ca, poate, surprinderea pe care am avut-o la obtinerea premiului si emotiile si-ar fi pus amprenta asupra cuvintelor mele.

Echipa FAO: Vom tine cont de aceasta sugestie, pe care o gasim intr-adevar foarte potrivita. Inca o data, va felicitam pentru marele premiu!”

(Interviu realizat la cateva minute dupa incheierea Galei Festivalului “Filmul Anului Ortodox” – Slobozia, 12 februarie 2015)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.