STIRI | Primul foc de artificii cosmice din 2015: romanii pot vedea, incepand din aceasta noapte, ploaia de meteoriti

Prima ploaie de meteoriți a anului 2015, mai-puțin-cunoscuta ploaie de meteoriți a Quadrantidelor, da startul urmaririi stelare a celor invatati sa scruteze cerul, înca din primele ore ale zilei de maine, afisand in fata ochilor lor un foc scurt, dar spectaculos, de artificii cosmice.

Scurtul foc de artificii risca sa fie, insa, concurat de o luna plina luminoasa.

Potrivit oamenilor de știință, meteorii Quadrantidelor provin, probabil, de la Asteroidul 2003 EH1.

Conform agentiei Ana-Mpa, doar cei din emisfera nordică vor putea vedea Quadrantidele.

Quadrantidele au fost numite după constelația Quadrans Muralis – un cadran (constelatie) descoperita de către astronomul francez Jerome Lalande în 1795. Quadrans reprezintă un instrument astronomic timpuriu, care a fost folosit pentru a observa stelele si a trasa grafice.

Quadrantidele pot fi destul de impresionante, cu o Rată Zenitala Orara (ZHR) de până la 120 de meteori pe oră, in perioada de vârf (în condiții perfecte), patrunzand in atmosfera Pământului la o viteză particulara de aproximativ 42 de kilometri pe secundă.

Vârful este destul de îngust, durand doar câteva ore, dar merita observat…

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.