Slujba din noaptea de Anul Nou – Revelion. Te Deum sau – alta slujba? Cum este corect?

Intrucat mai exista, inca, unele nelamuriri legate de slujba care este corect sa fie oficiata la trecerea dintre ani – in noaptea de Anul Nou (Revelion), va reamintim precizarile facute de Patriarhia Romana pe aceasta tema.

Astfel, conform acestor precizari, in noaptea dintre ani (noaptea de Anul Nou – Revelion), in toata Patriarhia Română este corect sa se săvârseasca Slujba Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos, însoţita de rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite în anul ce a trecut şi de rugăciuni la intrarea în noul an, rostite la sfarsitul condacelor si icoaselor Acatistului, dupa cum urmeaza: rugăciunea Sfântului Efrem Sirul către Mântuitorul (a Acatistului), rugăciunea de mulţumire şi două rugăciuni de intrare în noul an, una din tradiţia liturgică română şi slavă (cea de la Te Deum) şi alta din tradiţia greacă, recent tradusă în limba română.

Prin urmare, in noaptea trecerii dintre ani – noaptea de Anul Nou (Revelion), NU se savarseste slujba de Te Deum, corect fiind ca aceasta sa fie savarsita doar dupa Sfanta Liturghie, adica in prima zi a anului nou, 1 ianuarie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.